Oslava na Sapě - Vietnamci jako národnostní menšina

25.Červenec 2013

Komentáře: 0

Včera ve středu 24.7.2013 se na parkovišti v Libušském tržnici Sapě slavilo uznání Vietnamců jako národnostní menšina v ČR. Od 3.7.2013 jsme se oficiálně stali národnostní menšinou.

 

Měla to být akce, která má získat pozornost jak Vietnamců, tak i Čechů na integraci. Jelikož Vietnamci rádi chodí pořádají koncerty, tak proč toho nevyužít. Za celou akci stojí Svaz Vietnamců. Pozvali si z Vietnamu lidové umělce (pozn. ve VN je to titul). Xuan Hinh - bavič, Trong Tan - národní písničky, Thanh Thanh Hien - pro starší (střední) generaci zmámá svým hlasem.

 

Většinou bychom pro slavnost zvolili pátek nebo neděli, ale tentokrát (nevím přesný důvod) to byla středa. Počítalo se s více než tisíci lidmi, restaurace Dong Do by proto nebyla vhodnou volbou.

 

Pódium a zvuk měla na starost česká firma, my ostatní .... no zbytek. Postavili jsme to podobně jako ve koncerty ve Vietnamu na otevřeném prostranství - ve předu tzv. vip místa, židle se stolem, zbytek vzadu seděli na školních lavičkách, které byly očíslovány od 1 do 1000. Na to měli místenky (i když nebylo zapotřebí, celá akce byla zdarma).

Jako obvykle, mělo se začínat v půl osmé, ale i 20:45 jsme stěží mohli program spustit. Nemyslel jsem si, že přijde tolik lidí. Jak jsem říkal, je to vlastně poprvé v Čechách, kdy se nějaký koncert tolik podobal koncertům ve Vietnamu, myslím tím celkovou atmosférou. Nebyli bychom správnými Vietnamci, kdyby se příležitosti někteří nevyužili - objevily se tu několik stánků s lidovými pochoutkami.

 

Moc jsem nedával pozor, budu hodně stručný: hoooodně dlouhý úvod, proslovy, i v češtině (skoro hodina). Pak písničky, každý umělec měl max jedno, dvě vystoupení (nedával jsem pozor, chodil jsem po areálu a fotil se s umělci :D). Nejsledovanějším byl bavič Xuan Hinh, co víc dodat, tomu rozumí každá generace bez rozdílu na věk a pohlaví.

 

Bohužel, někdy okolo půl jedenácté začalo pršet a vše tím rázem skončilo. Ale moc moc se mi tato akce líbila. Byla volnější, více vietnamského stylu.


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Cá không ăn muối là cá ươn, con không nghe cha mẹ trăm đường con hư

Ryba bez soli je ryba shnilá, dítě neposlouchající rodičů je nevychované

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5481x)
Hlasy
Ne32% (4997x)
Hlasy
Nevím33% (5233x)
Hlasy