Dvojí občanství

25.Červen 2014

Komentáře: 17

Mít dvojí občanství je super. Tenhle rok (ano, jenom tenhle rok 2014) můžete získat české občanství bez toho, aniž byste museli pozbýt současné občanství. Tzn, že můžete mít dvě občanství. Normálně můžete mít jenom jedno, kromě zvláštních případů, které stěží splníte. Získat pouze české občanství je celkem snadné, ale dvě už je obtížnější.

 

Podmínky k získání dalšího občanství (dvojí občanství):

 

Minimálně 15 let TRVALÉHO POBYTU v ČR. Nepočítá se čas tu strávený pod dlouhodobým pobytem. A kdykoli jste byli mimo území ČR déle než 6 měsíců, tak se ten rok nepočítá. Každý rok musíte doložit nějakým dokladem. Třeba vysvědčení, pravidelnými platbami sociální, zdravotní, cokoli vás napadne. Nejlépe od státních institutů. Samozřejmě to musí být platné, oficiální s razítkem a podpisem. Fotografie neuznávají, zkoušel jsem :)

Znalost ČJ - test, pohovor. Pokud jste tu chodili do školy, nemusíte.

Přeložený rodný list (s razítkem od soudního tlumočníka)

500 Kč a vyplnění formuláře.

 

Jak to u mě probíhalo? Na konci roku jsem slyšel o možnosti získání dvojího občanství v roce 2014, ale moc informací jsem nesehnal. Napsal jsem tedy email úřadu v místě, kde bydlím. Zde pozor, máte-li uvedeno v dokladech třeba jako já Praha 10, neznamená to, že vás tam mají pod správou. U mě to byl úřad městské části 15 (nějak to bylo rozdělené kvůli velikost městské části P10). Nevolal jsem tam, ale poslal jsem jim email. Ptal jsem se na podmínky a  potřebné doklady. Emailem je to lepší, nerušíte je, ozvou se vám a řeknou všechny potřebné dokumenty.

 

Tak jsem sebral všechna vysvědčení, všechny doklady, potvrzení všeho druhů a navštívil úřad. Vyplníte tam jednoduchý formulář a ukážete jim doklady a dokumenty. Dokumenty si okopírují (pokud se zeptají, zda si tu mohou nechat nějaký originál, NE!) Místo vysvědčení můžete přinést potvrzení od školy, že jste od kdy a do kdy navštěvovali. Zaplatil jsem 500 Kč a šel domů.

 

Po 2 měsících mě kontaktovali, abych si přišel vyzvednout potvrzení o nabytí občanství. Čekal jsem něco jiného, listina vypadá jako vysvědčení. Proč to trvalo tak dlouho? Museli ověřit, zda tu opravdu jsem od toho data, jak jsem uváděl. Dotaz poslali asi ministerstvu vnitra nebo oddělení cizinecké policie na Praze 5, nevzpomínám si. Každopádně kvůli velkému množství žádostí to trvalo 2 měsíce. Po obdržení listiny jsem musel ještě vyplňovat žádost o získání rodného listu. Ten se posílá do Brna. Potřebujete dokument uzavření sňatku rodičů (nemusí být přeložený, stačí originál, kt. si okopírují), přeložený rodný list (ten pošlou do Brna), rodná čísla rodičů (ukázat vízum, tam to je. V mém případě jsem měl jenom u sebe matčin pas. Ale rodné číslo otce si pamatuji, takže přimhouřili oko), pak vyplníte formuláře a hotovo.

 

Nyní musím čekat 1-2 měsíce, než mi pošlou český rodný list. Pak udělat občanský průkaz a český Pas.

A pozor, po obdržení občanství vás ze současného bydliště odhlásí. Musíte se tam znovu přihlásit, tentokrát jako Čech :)


Tagy:

Komentáře


  • admin

    14.09.2021

    Lan:
    Pokud máš české občanství a chceš mít ještě vietnamské navíc, tak bohužel toto vietnamský zákon nepovoluje. Možná jedině tak, že bys zrušila české občanství a požádala o změnu na vietnamské. A potom bys znovu žádala o české. Je to teorie, ale dvojí občanství není taková výhoda, jak se říká

    Odpovědět
  • Lan

    4.09.2021

    Zdravim,
    prosim o radu,mamka Vietnamka,otec Cech. Obcanstvi mam samozrejme ceske, ale jak mohu jednoduse zazadat o dvojte,resp. Vietnamske?

    Odpovědět
  • unlu

    18.07.2021

    Nela:

    máš vietnamské občanství, tudíž českou občanku mít ani nemůžeš. Jsi tu jako cizinec a jako doklad totožnosti máš PAS - vízum nebo povolení k pobytu.

    Odpovědět
  • Nela

    30.06.2021

    unlu: moji rodiče ani ale neví co to občanka je a myslím si že potřebuju občanku ale nevím co s tím protože občanku nemají ani rodiče

    Odpovědět
  • unlu

    29.06.2021

    Nela:

    Občanku nebo Pas musí mít každý. Cizinec žijící v ČR musí mít vízum, ten je většinou v Pase. Nebo mít Cestovní doklad. Ten vypadá jako občanka.

    V případě dvojího občanství nebo změněného občanství na české => občanský průkaz

    Odpovědět
  • Nela

    21.06.2021

    Dobrý den, když mám vietnamské občanství tak občanku mít nemusím?? Nebo ano?

    Odpovědět
  • unlu

    1.06.2021

    Hikyy:
    Podle toho,jake občanství máš. Pokud máš vietnamské občanství, tak budeš mít vietnamský pas (popř. stejný jako matka)

    Pokud české občanství, tak bys měl mít občanku.

    Odpovědět
  • Hikyy

    29.05.2021

    Co mám dělat když už mi je 15 a ještě stále nemám občanský průkaz ikdyz už to bylo víc jak 30 dnů, moji vietnamsti rodiče si myslí že vn nepotřebuji občanku a nevím jak jim to vysvětlit.

    Odpovědět
  • Nhuc

    12.03.2015

    unlu:


    myslis urad prace, tam kde jsem dal prihlasku na dvoji obcanstvi?

    Odpovědět
  • unlu

    11.03.2015

    nhuc:

    Občanský průkaz si musíš udělat. Když obdržíš občanství, odhlasi tě ze současného bydliště. Tvou novou, dočasnou adresou bude adresa úřadu. Tam si můžeš také pak se znovu přihlásit na adresu, kterou chceš a potom už jenom občanku. A to vše na úřadě, kde mas trvalý pobyt

    Odpovědět
  • nhuc

    9.03.2015

    zdravim, poradite mi prosim, kde se da znovu prihlasit na soucasne bydliste? a to obcansky prukaz je nutnost nebo ne a kde se to dela?

    Odpovědět
  • Uny

    13.02.2015

    A jak muzu ziskat vietnamsky obcanstvi??vzit si vietnamku?

    Odpovědět
  • shennad

    12.02.2015

    Hm, Čech s asijskou vizáží nikdy nebude opravdovým Čechem i kdyby měl 1000 papírů.

    Odpovědět
  • unlu

    12.11.2014

    Ko:

    Pokud si správně pamatuji, tak pro lidi do 22 let to tak je, a od 22 je to 15 let.

    Odpovědět
  • Ko

    21.07.2014

    Jen tak a byste věděli je to 10 let v čr a 5 let trvalý pobyt je podminkou ne v čr 15let být

    Odpovědět
  • unlu

    30.06.2014

    Vietnamec, kt. se tu narodi muze mit ceske obcanstvi, ale vetsinou pro neho si rodice zvoli vietnamske. Ceske obcanstvi jsem do tedka nemel, protoze, jak rikas, jsem se nechtel vzdat vietnamskeho.

    Odpovědět
  • Honza Náplava

    26.06.2014

    Takže jsi teď oficiálně Čecho-Vietnamec (nebo spíš Vietnamo-Čech? :) gratuluju (i když to možná není ta největší výhra :D). vždycky jsem si říkal, jak je asi komplikované získat české občanství (15 roků je poměrně dost). Jsem rád, že je konečně možnost dvojího občanství. Sám jsem zvažoval to, nabýt kanadské....po studiích jsem odtamtud ale odešel, takže teď už by to nešlo tak lehce. Taky jsem si říkal, jestli mladí Vietnamci u nás mají české občanství....ti co se tu narodili nebo ti, co jsem došli, když jim bylo třeba 10 let.....znamená to, že jsi neměl občanství kvůli tomu, že jsi se nechtěl vzdát Vietnamského? A předtím, když se v česku narodil Vietnamec, vybrali pro něj rodiče české nebo vietnamské občanství (dovedu si představit, že možná vietnamské, kvůli hrdosti apod.)

    Odpovědět

Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Lá lành đùm lá rách

Zdravý list pokryje potrhané

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5177x)
Hlasy
Ne32% (4709x)
Hlasy
Nevím33% (4944x)
Hlasy