Smažená sladkokyselá žebírka

11.Březen 2012

Komentáře: 0

Mezi nejznámějšími jídla vietnamské kuchyně patří sladkokyselá žebírka. V restauracích můžete vidět pod různými názvy, třeba žebírka trojí chuti nebo žebírka na medu. Postup je většinou stejný. Zde je recept, který mně naučila moje maminka.

Ingredience:
 

  • Vepřová žebírka (1kg – 4 osoby)
  • Citrón nebo ocet
  • Cukr
  • Sójová omáčka
  • Sůl
  • Olej – sádlo
  • Česnek


Příloha

 

  • Rýže

 


Žebírka nasekáme na malé kousky, obdélníky, dlouhé 2/3 palce, 4-6 cm. Česnek nakrájíme na malé kousíčky, maličko posypeme solí a přidáme 3 lžičky sójové omáčky. Všechno smícháme a necháme pár hodin uležet, aby se koření do masa vsákly – není nutností. Na předehřátém pánvi přidáme olej a smažíme za občasného  míchání. Smažíme dozlatova. Pozor, při smažení dbejte, aby vnitřek nebyl červený. Máte-li doma troubu, ve 100°C troubě pečeme 20 minut. Na plechu musí být samozřejmě olej.  Po 10 minutách žebírka obrátit.

Teďka by žebírka měla být fázi, kdy by se dala už rovnou jíst. Nyní připravíme sladkokyselou omáčku. Do misky teplé vody přidáme cukr. Ochutnejte, musí být hodně sladký. Přidáme ještě citrónovou šťávu, zhruba 2 kávové lžičky. Sladkokyselá omáčka je hotová. 

 

Nyní zbytky oleje vylijeme, protože na pánvi bude připálený česnek a dropky. Na novém pánvi přidáme smažíme znovu, tentokrát bez oleje. Na žebírka nalijeme omáčku a pravidelně mícháme. Můžete přidat čili omáčku. Až bude omáčka vsáknuta, žebírka jsou připravená.

Alternativně místo cukru můžete použít med, který přidáváme rovnou na žebírka nebo přidat lité těsto (tzn. hodně vody, málo mouky) a tím dosáhnout „lepkavého“ efektu. Poslední dobou používám místo těsta jogurt. Těsto nebo jogurt se přidává až na konci, kdy byla všechna sladkokyselá omáčka  vsáknuta.


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Lá lành đùm lá rách

Zdravý list pokryje potrhané

Anketa

Kolik Vám je let?
pod 1831% (791x)
Hlasy
18 - 2516% (397x)
Hlasy
26 - 3519% (488x)
Hlasy
36 - 5017% (422x)
Hlasy
50 a více17% (428x)
Hlasy