V Česku je příliš mnoho formalit

8.Listopad 2014

Komentáře: 0

V Česku mi nejvíce vadí to, jak všichni jdou přesně podle návodů. Uvedu příklad. Mamince zlobi zub, šla k zubaři. Ten se na ní podíval a po patnácti minutách poslal domů s tím, abychom přišli za měsíc na kontrolu, pak se uvidí co dál. Ze začátku jsme si také mysleli, že to tak bude nejlepší. Na co spěchat.

 

Celý měsíc ji ten zub pořád zlobil, ale ještě nic vážného. Přišli jsme tedy znovu na kontrolu, tentokrát ji provedl rentgen a jako Český rozhlas spustil: "paní, Vás nebolí ta pětka, ale celá oblast dolního čelistu, protože jak můžete na tomto snímku vidět, u osmičky dole je kaz." Pak ukázal na co si lehce tmavého okolo kořene, což podle mě bylo v čelistu všude. "Bolest je zapříčená kazem u osmičky, je tam zánet a nejspíše hnis. Musím tam udělat díru, pak hnis odtamtud vyteče a pak tam dám plombu a vše bude dobré. Jinak musíme trhat. Doporučuji ten zub rovnou vytrhnout. Pokud s tím nebudeme nic dělat, mohl by v budoucnu ohrozit všechny ostatní a může hrozit i smrt, protože ty nervy jsou propojené přes ucho až do mozku." Znělo to logicky a vypadal, že má zkušenosti. Souhlasili jsme. Dohodli jsme se tedy na další termín o 14 dní později.

 

 

Dal injekci, udělal tam díru - kanálek. Říkal, že teďka jenom čekat, až hnis poteče tou dírou pryč a vše bude dobré. Mezitím doma dbát na hygienu a dát tam vatu, aby jídlo tam nevpadlo. Ještě stihl udělat plombu u kořene sedmičky, protože na snímku byl patrně vidět kaz, který by v budoucnu mohl dělat potíže. Měli jsme přijít zase až za další měsíc....

 

Celý měsíc, jak má dbát na hygienu, když vata jídlo neudrží a neustále do díry padá! Každé ráno a večer si pravidelně vyměňuje vatu, jí jenom kaši, ale i schválně, jak tomu má člověk celý měsíc v tom zabránit? Nehrozí tu infekce? Nevadí, věřili jsme mu. Po měsíci 300% obezřetnosti celý zub zůstal stejný. Zánět malinko zmizel, ale problém s pětkou pořád zůstává. Navíc nová plomba nějak zasahoval do dásně a bolelo to ještě více. Jakoby toho bylo málo, od doby, kdy je v osmičce díra, začala v noci skřípat zubami a horní osmička začala též zlobit. Přišli jsme a tentokrát nám zubař řekl velmi hezkou novinku: "S tím zubem nelze už nic dělat, je tam velký zánět a díra, plomba to nevyřeší. Vytrhnout jedině. Ale horní osmička je na tom ještě hůře, takže vytrhneme horní a dolní později." No ty vole! Na začátku ji jenom lehce bolela pětka a nyní musí vytrhnout dvě zuby?

 

Šli jsme tedy k jinému zubaři a ten nám řekl, že u sedmičky díra a bohužel, nelze ji zachránit už. Takže, nejenom nám zub neopravil, ale ještě úplně zkazil tři další zuby!

 

Toto byl jenom příklad, který se nám opravdu stalo. Kdyby místo toho, aby ji vyšetřoval celou čelist a neříkal, že budoucna musí tohle a tamto, a opravil potřebný zub, tak by bylo všechno fajn. Ty zuby ji mohli alespoň vydržet pár let.

 

Dalším příkladem může být můj známý, kterého bolelo břicho. Objednal si nejbližší termín, šel k lékaři, 5 minut zapisování, 5 minut hovoru, recept na lék a "uvidíme". Další měsíc to samé, akorát "jestli to nepomohlo, zkusíme jiný lék". Nic nezabralo. Zkusil to tedy vietnamským způsobem, šel na pohotovost v Motole. Tamější lékaři se na něho podívali a neuplynulo ani 15 minut, dali mu nějaké léky a hotovo. Další ráno byl fit.

 

V tom je plus i minus vyspělých států (pro VN je ČR vyspělým státem). Příliš mnoho formalit. Neřeší se současný problém, ale ty, které se objeví až za xx let. Jeho stav se mezitím zhorší a nemusí ani uplynout těch xx let. Preventivní prohlídky jsou super, zabrání to potencionálním problémům. Ale když ty problémy tu už jsou, není lepší je rovnou vyřešit, než dál se starat o možné problémy? Ve Vietnamu moc do budoucna nemyslíme, nemáme na to technologie, místo, finance a dalších věcí, proto se vždy zaměříme jenom na konkrétní problém. Pokud by všichni prošli lékařskou prohlídkou, drtivá většina by byla označována jako nemocná. Ale i přesto se dožíváme vyšších let než vyspělejší státy.


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Mưu sự tại nhân, thành sự tại thiên

Člověk míní, Pán Bůh mění.

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5467x)
Hlasy
Ne32% (4984x)
Hlasy
Nevím33% (5223x)
Hlasy