Vietnamské Vánoce, Nový rok a Tết

12.Leden 2012

Komentáře: 15

Jak moc slaví Vietnamci Vánoce, Nový rok a Tết, nový rok podle lunárního kalendáře? V čem se liší a co pro Vietnamce znamenají?

Tyto tři pojmy jsou si velmi blízké, ale v hovoru se běžně používá jenom Tết, který je ze všech svátků ten nejvýznamnější a bývá také největší.

Vánoce se ve Vietnamu moc neslaví. O tomto dni vědí, ale moc toho pro ně neznamenají. Všude jinde byste našli pod stromečkem dárečky, rodina pohromadě, sem tam koleda, prostě magická noc. Ve Vietnamu to tak nebývá, vlastně takový případ nenajdete nikde. Dárky sí dáváme až na Nový rok a koledy nemáme. Místo smrku používáme kumkvaty, strom podobný citrónu a pomeranči, a nebo jabloní, větve jabloň a meruněk. A ty máme jenom na lunární Nový rok, který v posledních letech bývá až v únoru. Nová generace Vietnamců slaví všechny mezinárodní svátky, neboť je to "v módě". Slaví se v hosporestauracích.

Nový rok se slaví všude, ani Vietnam není výjimkou. Ohňostroje a klasická pyrotechnika byly zakázány cca před 15 lety. Důvodem bylo velký počet zranění a požárů. Když jsem ještě bydlel ve Vietnamu, vzpomínám si, že na Nový rok na ulici bylo použito tolik pyrotechnik, že i v domě se mi těžko dýchalo. Ohňostroje teďka uvidíte jenom na speciálních místech schválené úřady.

Největší svátek Vietnamců je pochopitelně Tết, který se často mění. Letošní Tết připadne na 23. ledna. Pár dní před Tết se dělají cukroví a tradiční jídla jako jsou Bánh Chưng (rýže zabalené v banánových listech s vepřovým masem uvnitř, má tvar čtverce), mứt (želé z různých plodin), ozdobují se stromky, resp. větve, připravují se dárky a pití v podobě po domácku vyrobené alkoholy s hady, škorpióny, ženšeny atd.. Dětem se dávají penízky tiền mừng tuổi pro štěstí.

V tento magický den se snaží navštívit všechny svoje příbuzné a blízké, ale přesně ve 12 hodin večer musí být doma. Je taková tradice, že první osoba, která vkročí do vašeho domu v novém roce, vám přinese štěstí nebo smutek po celým roce. Zvou se tedy majetné, zdravé a inteligentní muže. Vietnamci jsou hodně pověrčiví, takže pokud náhodou jako první vkročíte do jejich domu, a nebude se jim v roce dařit, doufejte, že si na vás nevzpomenou. Ale není to tak hrozný, jak to vypadá :)

Komentáře


  • Ilona

    18.11.2017

    dobrý den mne by zajímalo nový rok datum ve vietnamu děkuji

    Odpovědět
  • unlu

    4.01.2015

    Petr Parák:


    Vanoce nejsou oficialnimi svatky Vietnamcu. Zijeme ale v CR a podle toho se prizpusobujeme. 23.12 rozhodne neni zadnym svatkem. Pravdepodobne slo o kazdorocni setkani Vietnamcu v Ostrave. V Praze se toto porada jednou rocne, v obdobi od 15-30. prosince. Letos to byl 29.12

    Odpovědět
  • Petr Parák

    2.01.2015

    Dobrý den.
    Jsem z Ostrava a tady vietnamská komunita údajně slavila Vánoce 23.12.2014.Je to Váš oficialní den Vánoc?
    Díky za odpověď.
    S pozdravem Petr Parák

    Odpovědět
  • cong dinh

    17.10.2014

    ahoj Bozeno!
    ve Vietnamu mame svatky kdykoliv,treba cely rok.Kdybyste chtela letat do VN tak muzete jak kdy.Otevrena zeme VN privita kazdeho cestujiciho.Congdx,tel 0084(o)989 976 514,congdx@seznam.cz

    Odpovědět
  • giang

    11.01.2014

    ]unlu:
    ja jezdila do Vn jen na Tet chodili jsme na veceri do hausbootu aby jsme videli ohnostroje

    Odpovědět
  • unlu

    6.01.2014

    PetrK:
    :
    U nas je vzdycky rusno a veselo. Krome Noveho roku, resp. 31.1 18:00 do 24:00, kdy lide zustavaji ve svych domovech a na ulicic je prazdno.

    Odpovědět
  • PetrK

    5.01.2014

    unlu:
    tak dobře, taky si myslím, že to nebude tak hrozné, jak někteří píšou. Víme, jak vypadají Vánoce a silvestr u nás, takže bych to očekával v podobném rozsahu, díky za informaci, Petr

    Odpovědět
  • unlu

    5.01.2014

    Novy rok jsem tam nezazil uz 20 let, takze nevim, jestli je to porad jako za "mych" casu :)

    Kazdopadne tyden po Novem roce by melo byt vsechno normalni uz. Ale za me, rad bych tam ten Tet zazil. TTake pojedu do VN (snad pred NR nebo take nejpozdeji nekdy okolo tyden po)

    Odpovědět
  • PetrK

    4.01.2014

    unlu:
    Ahoj, díky za informace, letíme 9.2. 2014, takže myslíš, že to už bude vše zas fungovat normálně? Četl jsem, že pár dní po Lunárním novém roce je spousta obchodů zavřená, nejezdí vlaky, autobusy a pak naopak probíhá malé stěhování národů, když se všichni Vietnamci vrací z dovolené a návštěv příbuzných? Díky petr

    Odpovědět
  • unlu

    22.04.2013

    Dobry den,
    Novy Rok bude 31.1.2014. Problemy s cestovanim nebudou. ALe pro jistotu si letenky zarezervujte mesic do predu. Jinak doporucuji tam jezdit na Novy Rok. Uvidite hodne zajimavych veci.

    Muzete se podivat na http://www.viet.cz/lunarni-kalendar?yy=2014&mm=1

    Odpovědět
  • Božena Lančaričová

    21.04.2013

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat,nevíte na kdy vyjdou svátky na rok 2014?Ctěli bychom navštívit Vietnam,tak ať nemáme problém s cestováním.DĚKUJI A HEZKÝ DEN.

    Odpovědět
  • unlu

    9.04.2012

    renco, ty jablka se na Sape daji koupit. Jsou zabalene po sesti, stoji docela hodne :) Ve VN stoji par Kc za kilo, tady to mate par stovek za kilo

    Odpovědět
  • Renča

    9.02.2012

    Renča

    Ty malý jablka v košíku mi chutnají.
    Když jsem byla ve VN na dovolený,tak hned jak jsem vylezla z letiště mi je vietnamky nabízely.
    Škoda že se to nedá koupit na Sapě.

    Odpovědět
  • unlu

    23.01.2012

    kverqz:

    no to jsou vietnamska jablka. Ale ve Vietnamu jim rikame cinska :D

    Odpovědět
  • kverqz

    19.01.2012

    co je to za ovoce v tom kosiku? Vypada dobre :)

    Odpovědět

Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Ếch ngồi đáy giếng

Žába na dně studny

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5176x)
Hlasy
Ne32% (4709x)
Hlasy
Nevím33% (4943x)
Hlasy