Rýžová kaše

1.Únor 2013

Komentáře: 0

Rýžová kaše, nebo-li rýžová polévka, se připravuje hlavně nemocným. Nemocný, zraněný člověk většinou nemá k jídlu chuť nebo prostě nemůže některé věci jíst. Mámě bolely zoubky, nemohla běžné stravy jíst, měsíc musela jíst kaši. Kaše se dobře stráví, snadno se dá konzumovat, neobsahuje nijak nebezpečné látky... Obsahuje dost minerálů a břicho naplní. Není pak divu, že před každou nemocnicí najdete někoho, kdo jí prodává. Není to jenom jídlo pro nemocné, podle úpravy se z ní stává i pochoutka.

 

Druhů je hodně, liší se podle druhu masa, které tam přidáváte - kuřecí, rybí, žebírková atd. Nejčastěji narazíte na kuřecí, která se lehce vaří. Hlavním důvodem je vývar, má nejvíce minerálů a tekutin.

 

Jak se vaří

Připravíme kuře, klidně i celé nebo stačí jenom jedno či dvě stehna. Samozřejmě vykuchané, očištěné a umyté. Pokud celé kuře, dáme tolik vody, aby bylo kuře 1/2 pod vodou. Pokud připravujete hodně porcí a máte dost velký hrnec, tak ponořte celé. Cílem je, aby maso bylo uvařené a zůstal by dost vývarů na kaši. Čím více masa, tím lepší je vývar, ale maso pak musíte sníst. Dušené/ve vodě vařené maso Češi moc nejí, tak aby toho nebylo až moc. Během vaření občas maso obracejte. Zjištěte, zda není syrové pomocí hůlek (či vidličkou). Přidejte do vody menší množství podravky, soli. Později budeme ještě přidávat a podle chuti upravovat.

 

Kuře je nyní hotové, vyndáme, vykostíme, nakrájíme. Velikost jako u kuřecí polévky - česká nebo vietnamská varianta nezáleží, stejně se pak rozloží. Použijeme hlavně "bílé maso", tedy vše kromě dolního stehna. Má to jenom jeden jediný důvod, že u tmavých jsou šlachy, špatně se rozkládají.

 

Nyní použijeme nový hrnec, do něco dáme tolik vývaru, kolik budeme pak jíst. Přidáme ještě rýži. Rýže může být i uvařená. Již uvařená nám ušetří čas. Dáme do hrnce pouze 20% rýže vůči vývaru. Ano, pouhých 20%. Mírný oheň, občas mícháme. Po deseti minutách přidáme nakrájené maso. Nyní můžeme chuť kaše upravit rybí omáčkou (nikoli sójová!!), soli či podravkou. Dbejte na to, aby bylo málo slazené. Přeslazené zničí celou chuť a nejde pak upravit.

 

Až uvidíte, že rýže, nyní napdrť - kaše, obklopí celý hrnec, máme to celé už skoro za sebou. Ještě předtím přidáme cibuli, nejlépe cibulovou nať (zelená část cibule), nakrájíme na stejné dílky o 2cm a zamícháme. Po dvou minutách můžeme jíst. Jíme na talíři a od okraje. Můžeme přidat ještě pepř. Výsledek by měl být podobný jako obrázek výše. Pokud se vám nepovedla, tak znovu. Někdo to má rád jako bramborovou kaši, hodně řídké, podle toho si pak použijte vhodné množství vývaru.

 

Dobrou chuť .... a brzo se uzdravte :)


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Ếch ngồi đáy giếng

Žába na dně studny

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5172x)
Hlasy
Ne32% (4708x)
Hlasy
Nevím33% (4943x)
Hlasy