Proč je Vietnam nerozvinutým státem

18.Srpen 2015

Komentáře: 4

Už jsem ve Vietnamu skoro půl roků a zjistil jsem, proč nejsme tak vyspělí, jak bychom měli být. Níže jsou podle mě hlavní příčiny, proč jsme pořád chudí a zařazeni mezi rozvojovými státy. Důsledky válek stále jsou, ale ne zas tolik abychom se přes ně nemohli přenést. Někde dokonce vyšel článek, kde byla řeč o Vietnamu. Nejzajímavější věta v článku "Na světě existují 2 typy států. Ten, který je rozvinutý a ten, který se pomalu rozvíjí. Vietnam je ale stát, který se nechce rozvíjet".

 

 

Klima a lidé

Počasí tu hraje celkem důležitou roli. Si představte, když je venku během poledne 35°C, výkonnost a efektivita práce klesne. Není divu, že po obědě je tu zvykem si zdřímnout. Práce tedy trvá od 7, 8 do 11:30, oběd a pokračuje se až v 13:30. Ale ono než se vše rozhýbe, tak až ve 14:30 a končí v 17:00.

 

Kvůli počasí musíme neustále opravovat, netvoříme nebo nemůžeme kvůli tomu tvořit nové. Každoročně tu jsou záplavy, skoro v každém městě - i v Hanoji. Extrémní klima zkracuje životnost produktů, věci se rychleji ničí a většinu času strávíme opravováním. Jenom takový malý příklad, dům tu vydrží 20-30 let než je nutný celý dům zbourat.

 

Dalším faktorem jsou lidé, resp. fyzická stránka lidí. Říkat, že na velikosti nezáleží je lež. Co si budem povídat, Vietnamci jsou menší a slabší než Češi a určité věci dělají s obtížemi. V ČR po koupi ledničky přijedou 2, kteří vám s ní hravě pomohou. Zde jsme na to 4.

 

Korupce

Tomu se nikde nevyhnete. Ale zde je až příliš vysoká míra korupce, až je to běžný a všechno co děláte, musíte s tím prostě počítat. Stává se tím částí běžného života, každého dne. Pokud tu vyřizujete jakékoli dokumenty, počítejte s tím, že si musíte připlatit. Na ceníku může být tolik a tolik, a v tenhle den bude vše hotové, ale tomu tak prostě není. Dříve by bylo hodně drzé, kdyby vám úředník do očí řekl, že chce úplatu. Dnes je to už normální a vy prostě jenom čekáte, kdy si o to řekne. Osobně tu pořád čekáme na změnu majitele domku. Slíbil nám, že to bude do 14 dnů hotové. Po 3 týdnech nám zavolal, ať si pro to přijedem. 15 min od hovoru jsme byli na místě, ale on tam už nebyl.

 

Tohle vše je ještě normální. Ale když si představíte, že se za 1 500 mil. Kč postaví socha v něke zapadlé pustině, 500 mil chrám, stavba silnic a mostů je o 60% dražší než ve skutečnosti a na konci stejně vyjde kšunt, protože během stavby byla většina materiálu rozkradena.

 

Celý systém nebo´-li nezastavitelný koloběh je v tom, že pokud se chcete dostat do určitého místo, to místo si musíte koupit. Protože ten, který tu byl před váma nebo rovnou šéf musel zaplatit podobnou nebo mnohem vyšší cenu. Takové průměrné místo stojí 300-500 tis. Kč. I místo učitelky na plný úvazek na vesnici (má ve škole zajištěné místo a státní podporu) stojí 200 tis. Ještě stojí za zmínku, měsíční mzda učitelky je cca 2-4tis Kč.

 

Jo, a zvláštním slovem pro úplatu jsou zde "barvy"

 

(Ne)spolupráce orgánů

Komunikace a schopnost spolupracovat orgánů je velmi špatná. Zbrusu nově opravená silnice se rozkope kvůli nové kanalizaci, měsíc na to kvůli zlepšení kvality internetu a kabelové televize se celý proces zopakuje a za půl roku mají silničáři zase co dělat.

 

Nelogika

Jsou tu jisté věci, které jsou hodně nelogické. Před naším domem něco stavěli, umístili tam značku upozorňující na rychlostní omezení. 5km/h. Předškoláci se učí matematiku a číst jako dříve druháci. Matematika šesté třídy byste asi též nezvládli. Příliš těžká. Pak je výsledkem, že studenti po škole na vše zapomínají a nic nevědí. Neustále nějaká oslava. Na křižovatce, jedete-li rovně, blikáte na 2 směry.

 

Pak tu je ještě pověra, anonymita kvůli vysoké popularizaci = kriminalita, špatné trendy se rychle rozšiřují... Ale i přesto máme i hodně dobrých vlastností a o ně si budeme povídat příště :)


Komentáře


  • unlu

    27.09.2016

    Jarda:
    za známky ne, ale spíše za doučování. Sestřenice si takto za 3-4 roky vydělala na barák

    Odpovědět
  • Jarda

    25.09.2016

    No pokud ma ucitelka 4k kc tak tech 200.000 kc nesezene ... a pochybuji, ze tam pak bere uplatky za znamky.

    U police (vyssi sarze) a vyssich uredniku bych to bylo realne.

    Odpovědět
  • admin

    11.06.2016

    Honza Naplava:

    sakra, to místo jsem často navštěvoval :D

    Odpovědět
  • Honza Naplava

    10.06.2016

    Po dvou letech zivota ve Vietnamu jsem texh nelogickych veci zazil tolik...je to nekdy hodne frustrujici ale nektere veci jsou hodne kulturni a nezmemi se. Hlavne hodne ve sluzbach a v kontaktu se zakazniky toho bylo hodne (naprillad treba menu s asi 60 jidly ale ve skutecnosti maji taky 5 a 50 nemaji proste nikdy :) ) nebo kdyz uz predvidam a zeptam se dopredu jestli to na tom menu opravdu maji a jsem ujisten po trech otazkach ze ano a za chvillu se vrati ze to nemaji atd. Haha. Nedky usmevne ale opjakovane to umi nekdy vytocit:)

    Skoda ze jsem nevedel ze ses odstehoval do vietnamu, ja tam byl az do unora 2016 (pracoval jsem v trung tam LOTTE, Dao Tan:D ale ted uz jsem pryc

    Odpovědět

Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Chó cắn áo rách

Pes kouše roztrhanou košili.

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5177x)
Hlasy
Ne32% (4709x)
Hlasy
Nevím33% (4944x)
Hlasy