Situace Coronaviru ve Vietnamu

2.Duben 2020

Komentáře: 0

I přesto, že Vietnam je hned vedle Číny, Coronavirus  (Covid-19) máme pod kontrolou. V době napsání tohoto článku máme ve Vietnamu 222 případů nákazy viru bez jediného úmrtí. Corona virus se ve Vietnamu vyskytl na začátku roku. Do konce února jsme měli 16 případů a všechny byly v karanténě a vyléčené. Ještě týden a mohli jsme vyhlásit stav bez jediné nákazy. Ale jedna slečna, která cestovala po Evropě (Itálie) a pak se vrátili do Anglie za svými příbuznými a odtamtud se vrátila do Vietnamu. Byla nakažená, ale na letišti neuvedla o skutečnostech, že má zvýšenou teplotu a byla v Itálii v době velkého výskytu viru v Itálii. Po pár dnech se dobrovolně přihlásila, ale to už stihla nakazit desítky lidí.

Ještě před týdnem byly nákazy hlavně od lidí z Anglie. Nyní denně přibývá 5 až 10 případů nákazy. Ty jsou hlavně od nemocnice Bach Mai v Hanoji. Zde je centrum nákazy. Včera vláda vyhlásila stav izolace celého Vietnamu. Letiště zavřené, autobusy dočasně pozastavené, cestovat do jiného města není možné nebo jenom v akutních případech. Služby, prodejny, kluby a veškeré činnosti do 15 dnů zastavené. Jenom prodejny a tržnice s potravinami jsou ještě v provozu. Ulice prázdné jako v období TETu. Na klíčových místech města jsou kontroly.

 

Na ulici můžeme jenom s rouškem. Toto pravidlo dodržuje 99% Vietnamců. Před vstupem do supermarketu všem změří teplotu a je povinností si mýt ruce. Bez roušek Vás do prodejny nepustí. Pokud na ulici nebudete mít rouško, dostanete pokutu ve výši 200-300 Kč. U nás je nošení roušek úplně normální, takže lidé, kteří o viru vůbec netušili, rouška měli pořád.

Vláda ujišťuje, že potravin bude dostatek a lidé by neměli kupovat víc, než potřebují. Samozřejmě, většina lidí si zásoby pořád kupují. Ještě den, kdy se objevil 17. případ, tehdy si lidé začali představovat nejhorší scénaře a následující den byly potraviny, hlavně instantní nudle vyprodané. O den později se všichni vrátili do normálu a o instantní nudle už nebyly zájem. 

Ceny benzinu klesly, o to elektřina stoupla. Vláda nařídila nezvedat ceny všech druhů zboží. Před měsícem, když se objevily první případy nákazy, o rouška byla taková zájem, že lidé čekali dlouhou frontu a dokonce hodiny, aby si mohli koupit balení roušek. Někteří dokonce zdražily rouška o 300%. Tehdy se do toho pustila vláda a lidé mohli takové zneužití nahlásit.

 


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Tiên học lễ, hậu học văn

Zdvořilost nad vědomostí

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5179x)
Hlasy
Ne32% (4709x)
Hlasy
Nevím33% (4944x)
Hlasy