Situace Coronaviru ve Vietnamu - prosinec 2020

10.Prosinec 2020

Komentáře: 0

Do dnešního dne jsme měli něco přes tisíc nakažených, převážně ze zahraničí, kteří jdou hned do karantény hned po vstupu do země. Všichni jsou umístěni na 14 dní do karantény. Co jsem slyšel, tak bývají to tak třípatrové budovy jako sídliště, ale kvalita jako ubytovny. Ale co, máte všechno zdarma, jídlo 3x denně až po bydlení. Po 14 dnech vás pustí. Na vnitrostátní lety nejsou uplatněny tyto pravidla.

 

 

V posledních měsících zaznamenává Vietnam velký množství žádostí o vrácení se do vlasti od Vietnamců v zahraničí. V ČR jsem slyšel, že letenka stojí skoro 90tisíc, což je asi 9x více než obvykle a to musíte mít štěstí, aby na vás došla řada. Celkem snadno vysvětlitelné, ve Vietnamu máme virus pod kontrolou. Když se někde objeví v komunitě nákaza, uzavřou celý obvod na 14-28 dní. Ten případ se stal v našem městě Hai Duongu, když nakažený se vrátil z dovolené a nakazil celou restauraci. Nakažený příslušným státním úřadu nahlásil až když to už nemohl vydržet. Druhý den na to uzavřeli celou ulici, pak vyšetřili všechny, kteří byli s nimi po dobu 14 dnů ve styků. Bohužel se jeden nebo nakažený objevil i jinde v jiné části města, tak museli CELÉ město na 14 dnů uzavřít. Po tom všechno už bylo zase v pořádku.

Nedávno prohlásil v televizi předseda vlády a sdělil celkem zajímavý fakt, že Vietnam má nakažení v komunitě každý 3. měsíc. To je tím, že když nebezpečí pominulo, tak jsme na ostražitost zapomněli. První státní karanténa byla v dubnu, pak v červenci a pak listopadu, ale tam jsme to hned dostali pod kontrolou, takže žádná karanténa už.

Nyní povolujeme mezistátní lety, převážně mezi zeměmi, které mají velký vliv na naší ekonomiku - Japonsko, Korea a asi Čína a další státy. Všichni, ať už Vietnamec nebo cizinec jdou do karantény.

Dříve jsem si myslel, že Vietnam má prostě štěstí, že je tu horko, tak virus se tu moc šířit nebude a nemáme se na co pyšnit. Ostatní vyspělé státy, kde je množství lidí na km2 o mnoho menší než VN a nakazili se víc než se čekalo a ještě k tomu měli dobré zdravotnictví a techniku, tak my Vietnamci máme kliku, že nás to ještě nepostihlo. Ale mýlil jsem se. Tady nejde o jak moc vyspělé techniky či zdravotní potřeby máte, nebo o lidnatosti země, ale o techniku a rychlost zvládání celé situace. Jsem na Vietnam teďka hodně pyšný :)


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Đói cho sạch, rách cho thơm.

Hladový, ale čistý. Děravý, ale nepáchnoucí.

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5176x)
Hlasy
Ne32% (4708x)
Hlasy
Nevím33% (4943x)
Hlasy