Slavili jsme Nový rok

8.Únor 2013

Komentáře: 2

Jako každý rok, i tenhle jsme spolu oslavovali příchod Nového roku. Oslava se konala 27.12 roku Draka podle lunárního kalendáře, resp. 7.2.2013. První oslavy před ~10 lety se konaly někde v centru Prahy, potom pár let v Jesenicích a tento rok na Sapě, v restauraci Dong Do. Pořadatelé byli jako v minulých letech Svaz Vietnamců v ČR a vedení Sapy. Oslava byla určena výhradně pro obchodníky v tržnici.

 

Na pozvánce bylo uvedeno 19:00, ale my Vietnamci máme tzv. gumové hodiny, takže lidi většinou přicházeli až v 19:30. Tentokrát tomutak kupodivu nebylo a všichni tu před sedmou už byli. S rodinou jsme se tu dostavili krátce po sedmé a museli jsme sedět nahoře, rezervní místa. Dole bylo zhruba 500-600 lidí, nahoře 100. Jelikož to byla společenská událost, nikdo u dveřích nestál, aby hosty přivítal či dirigoval. Místo jsme si museli najít sami. Na stolech už byly připraveny tradiční jídla - zelená čtvercová rýže, kysané cibulky, zeleninové jarní závitky a omáčky. Postupně pak hovězí guláš, bílé pečivo (na velkém talíři, ale málo), smažené jarní závitky, ovoce.

 

Orgánizátoři nepočítali s tak hojnou návštěvností. V minulých letech tolik lidí nepřišlo. Důvodem bude asi to, že se nyní slavilo na všem známém místě + dostupnost. Sedli jsme si v horním patře a pomalu se dali do jídla. I když bylo už plno, neustále přicházeli noví. Někteří museli stát, někteří zklamaní odešli a někteří se rychle pustili do jídla a šli domů, aby tak uvolnili místo nově příchozím.

 

Na pódiu byla velká obrazovka, kde se promítala novoroční přání a pak reklamy sponzorů. Nechyběla zde ani reklama od Makra. Jak jsem již psal, nikdo tu neřídil a do jídla jsme se pustili skoro ihned. Zhruba v 19:30 začaly proslovy známých lidí - generální ředitel Sapy, velvyslanec a ještě jedna známá osobnost z ČR, na kterou si nemohu vzpomenout. Proslovy a přání byly přeloženy do češtiny tlumočníkem. I když Čechů tam bylo málo, ale těm pár určitě potěší, že tam budou vědět, na co tleskají. Po té byla vystoupení dětí z místní mateřské školky, tradiční dračí tanec, vietnamská taneční skupina, zazněly tu samozřejmě známé folkové písničky Quan Ho. Jako speciální hosté byli pozváni účastník Superstaru z roku 2011 a Miss-princezna Vaculíková. Zpěvák řekl: "Jsem černoch a tudíž nemám peníze. Ale Vám přeju, abyste v novém roce měli plnou kapsu úspěchů a štěstí." Za to obdržel od publika velký potlesk.

 

Jako vrchol a závěr večera jsme čekali na tombolu. Los stál 100Kč. Byly 3 třetí místa, 2 druhá místa a 1 první místo. Aby bylo spravedlivé, tak moderátorka požádala děti, aby vytahovaly losy. Pro hlavní cenu vytahovala los MISS. Ceny věnovala společnost Makro, takže tenhle rok nic moc - 2x mikrovlné trouby pro 2. místa a 3D televizi pro 1. místo. Každý los kromě čísel měl jednu ze čtyř barev. Moderátorka moc losy nezamíchala a 5x se vytáhly losy stejné barvy. Škoda, chtěl jsem tu televizi :)

 

Níže je krátké video, které jsem natočil na mobilním telefonu.


Komentáře


  • admin

    11.02.2013

    Jak jsem psal, že tam byl ještě někdo známý z ČR, tak to asi budete Vy :D

    Odpovědět
  • Jan Smutný

    9.02.2013

    Bylo to úžasné, možná jsem takovou oslavu zažil poprvé, rád jsem přijal pozvání a děkuji za příjemný zážitek a představení, Jan Smutný

    Odpovědět

Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Chó cắn áo rách

Pes kouše roztrhanou košili.

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5497x)
Hlasy
Ne32% (5010x)
Hlasy
Nevím33% (5250x)
Hlasy