Banánová generace

26.Červenec 2011

Komentáře: 5

Banánová generace, takto nazývají Vietnamci generaci 9X (ročník 1990-1999) nebo ti, kteří se zde narodili. Proč zrovna banán? Navenek vypadají jako každý jiný Vietnamec, ale když si s nimi popovídáte, budete si myslet, že nemluvíte nikoli s Vietnamcem, ale s Čechem. Starší vietnamci dokonce říkají, že tato generace se nepotřebuje učit česky, ale vietnamsky. Přes telefon byste ani nepoznali, že mluvíte s Vietnamcem.

Jsou to synové a dcery vietnamských obchodníků v ČR. Po narození rodiče sháněli někoho na hlídání, nejčastěji Češku - syn/dcera se naučí česky a oni můžou dále pracovat. Báli se, že jejich potomkové kvůli jazyku budou zaostávat. Nepočítali ale s tím, přijali český jazyk i kulturu za vlastní.

Tito mladí lidé se bojí nebo stydí mluvit s jinými Vietnamci. Důvodem je to, že vietnamsky vlastně neumějí. Ti, kteří si často doma s rodiči povídají, umějí jakž takž (hlavně jejich přízvuk se dá považovat za Evropana, který se vietnamsky učí). Ve společnosti mluví na svoje kamarády stejné generace pouze česky. Někteří se dokonce styku s Vietnamci vyhýbají, neboť se za některé vietnamské kulturní znaky stydí.

Jejich největší výhodou je, že znají 2 odlišné kultury. Kdyby to dokázali využít, stali by se dokonalými lidmi. Bohužel pouze 5% Vietnamců této generace dokáže zachovat svůj původ a přitom přijmout nové prostředí. Ostatní ve Vietnamu by se cítili jako "trdlové", nedokážou se smířit s tamnějším každodenním životem. V Česku by se zase neuživili. Tvrdě pracovat jako jejich rodiče nedokážou a sehnat práci v Česku je celkem problematické. Co si to budem povídat, společnosti si radši vyberou středoškoláka Čecha než vysokoškoláka Vietnamce.

V novinách se často najdou články, kde píšou o úspěších vietnamských studentů na českých školách. V různých diskuzích byste viděli samé chvály, že jsou chytří a hodní. Ale pravda je taková, že pouze dva z deseti Vietnamců takto vynikají.

Pokud zapadáte do této skupiny, tak mě omluvte, nemyslím to zle. Jsou to pouze moje osobní postřehy. Výjimky se vždycky najdou.

Komentáře


  • Eva

    26.08.2013

    Ja jsem Češka. Myslím že Češi, Vietnamci, ... a další národnosti .. všichni máme dvě nohy, dvě ruce, jsme všichni lidmi (někdy dobří, jindy méně dobří). Tvoříme jedno lidstvo jedné planety. Jeden celek. Pro mě nedělá rozdíl barva pleti, nebo co má kdo rád, kam patří (to je na každém z nás) - důležité pro mě je to, že by se mělo hledat porozumění mezi všemi. Větnamská kultura má hodně dobrého, česká má hodně dobrého - učme se jeden od druhého to dobré. Podle mého se nemusí vietnamci stydět za to čím jsou. Můžou být klidně Vietnamci a je to tak fajn. Já se také nestydím za to že jsem ... ale to není to co je důležité. Důležité je dělat vše abychom všichni žili v míru a přátelství, čestně a poctivě pracovali na tom abychom po právu měli to dobré - každý z nás kdo se o to zaslouží. Abychom byli všichni v životě co nejvíc šťastní.

    Odpovědět
  • l

    24.01.2013

    Ja zas nemam rad vietnamce co se sem pristehovavaji

    Odpovědět
  • hulahula

    24.01.2013

    Já si moc nerozumím s vietnamci co se tu narodili, nemám ráda čechy, proto vyhledávám vietnamskou společnost a holt je to nekdy zklamání...

    Odpovědět
  • l

    2.12.2012

    Pravda...je to strasny uvnitr jsme bily ale na navenek zluti...ztrata kulturni indentity to je to nejhorsi co se muze stat, nemit zadnou vlast.

    Odpovědět
  • L

    31.08.2012

    A jak se nazývají Vietnamci s ročníkem 8X? Nevím, kam se mám zařadit :D

    Odpovědět

Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Đói cho sạch, rách cho thơm.

Hladový, ale čistý. Děravý, ale nepáchnoucí.

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5563x)
Hlasy
Ne32% (5081x)
Hlasy
Nevím33% (5328x)
Hlasy