Co se v posledním měsíci dělo

26.Červen 2013

Komentáře: 8

Poslední dobou jsem byl moc zaneprázdněn jedním projektem, resp. vietnamským slovníkem a neměl jsem moc času sem psát horké zprávy. Celkově se moc toho nedělo. Nic by se také nedalo očekávat, když jsou prázdniny.

 

V ČR a v Evropě byly záplavy. Na Sapě hrozilo nebezpečí, že bude celá tržnice pod vodou. Nestalo se tak. Jenom pár kontejnerů kvůli silnému dešti skončilo s mokrými zboží (ten náš).

 

Narozdíl od Evropy, ve Vietnamu bylo největší horko za posledních xx let. Průměr dosahoval 40-45°C. Nyní už se všechno vrátilo do normálu na 35°C. Očekává se ale, že teplota stoupne až na hranici 50°C.

 

Po loňském úspěchu, letecká společnost East Sea nabízí tenhle rok 1. července a 15. července možnost přímé platby z Prahy do Hanoje. Podle zveřejněných informací: letadlo Boeing 777, 40kg pro zavazadla, rychlé odbavování, krátká doba letu.

 

Zdroj: DenikVietnamci v Ústí nad Labem darovali 9000 USD, 164 000 Kč oblastem zasažené povodněmi. V Praze na Libuši jsem s ostatními vybíral, přesnou částku nevím. Troufám si odhadnout něco okolo 50tis.

 

Na konci května proběhl druhý česko-vietnamský pivní festival. Na festival v Holešovicích (Praha) přišlo přes 300 Vietnamců.

 

24.5 - 26.5 se konal festival Praha, srdce národů. I když nejsme uznani jako národní menšina, pozvánku jsme rádi přijali a přišli v hojném počtu.

 

Po letošním studentském turnaji ve fotbale, fotbalové hvězdy Mac Hong Quan a Michal Nguyen budou nejspíše pozváni do národního týmu.

 

Facebook byl ve Vietnamu částečně omezen. Hlavními důvody jsou nevhodné informace, vulgární projevy, akty proti náboženství a vládě, ohrožení psychického zdraví a ... ztráta času. Ještě před rokem, bylo ve Vietnamu 2,9mil. účtů. Nyní přes 8,5mil. Ze zajímavosti, každých 3 sekund proběhne jedna registrace. Přístup na Facebook byl internetovými poskytovateli znepřístupněn, ale přes 95% uživatelů toto pravidlo obchází jednoduchým trikem.

 

 


Tagy:

Komentáře


  • sucatraps

    21.08.2013

    marty:

    Asi toho moc nevíš o historii ČR. Ale v ČR se taky běžně jedli psi až do 60.letech 20 století takže.....:D
    zeptej se svých prarodičů pokud ještě žijí.

    Odpovědět
  • Peťas

    20.08.2013

    Podmínky zvířat v evropských velkochovech také nejsou právě tím, čím by se Evropané mohli chlubit (změna tohoto stavu je součást našeho programu :-) ). Nemluvě o způsobu zabíjení zvířat menšinou, která nesmí být kritizována.
    Mimochodem, jsem také vegetarián.

    Když jsi již nakousl zmíněné nacionalisty, jsme na tom v tomto směru podobně, jako Vietnamci - média vyštrachají kdejakou ojedinělou událost, která na ně vrhá špatné světlo a tu poté nafouknou do neuvěřitelných rozměrů :-)

    Odpovědět
  • marty

    15.08.2013

    Unlu, mě by zajímalo, jak by se ti líbilo, kdybych utýral a snědl tvého bratra? Víš, pro mě je můj pes člen rodiny a mám ho radši než lidi. Nejsem žádný nácek, nebo něco podobného. Ale xenofobie je asi na místě, protože v ČR nechci kulturu, která dovoluje pojídat utýraná zvířata, zejména psy. Jestli jíš psy, tak se radši odstěhuj tam, kde máš kořeny a svou kulturu. Mimochodem, jsem vegetarián.

    Odpovědět
  • paula

    3.08.2013

    Pravda:

    Ten článek je už z roku 2008. Rozhodně to není u nás běžné. No a když už jsme u toho, tak proč jim tam Češi ty psy vozili a za pár korun prodávali na maso i když to věděli? Taky neznám u nás žádného Vietnamce, který by jedl psí maso a nebo ho dokonce prodával. A k těm drogám, Češi drogy neprodávají? Taky prodávají a pašují drogy atd atd..

    Odpovědět
  • unlu

    3.08.2013

    Pravda:
    :
    Nepopírám. Ale věřte, že je to hodně vzácný případ. Jsem neustále v centru, uprostřed dění, a nikde tu psí maso ani marihuanu nevidím. Přiznám se, sám psi jím, ale žádní se tu neprodávají a přes 90% Vnců zde už psi nekonzumují.

    Odpovědět
  • Pravda

    2.08.2013

    Krásná to menšina v ČR !!!! Nemám slov - zabijení nevinných zvířat, pěstování marihuany v ČR a vaření pervitinu.

    http://chebsky.denik.cz/zpravy_region/ch_psi_jatka20080721.html

    Odpovědět
  • Vojtaman

    29.06.2013

    Ve Vietnamu je to skoro jako v Číně, kdybych to byl já, taky bych použil radši omezen než cenzurován. Nikdy nevíš, co kdo na tebe hodí

    Odpovědět
  • sucatraps

    28.06.2013

    spíš cenzurován než omezen !...

    Odpovědět

Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Cờ vô phong

Vlajka bez větru

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (6179x)
Hlasy
Ne32% (5700x)
Hlasy
Nevím33% (5950x)
Hlasy