Komunismus, demokracie a svoboda

27.Leden 2013

Komentáře: 5

Volba prezidenta skončila. Jedna strana se raduje, druhá tiše závidí. Navenek prohrající odejde se "sportovním" duchem, ale v duchu si jistě bude říkat "ten to určitě..., uvidíte, že jste se mýlili. Měli jste zvolit mě". Neříkám, že Schwarzenberg je špatný, ale, že každý neúspěšný kandidát (kdekoli) má tendenci si to takto myslet. Před volbami v internetových diskuzích se objevily komentáře typu, že kandidáti na prezidenta jsou... divní. Němec, komunista, Japonec, Fantomas.. aj. Lidí hodně řeší minulost, nikoli budoucnost. To, že jsem komunista ještě neznamená, že musím být špatný. Jsem Vietnamec, nemusím být též trhovec. Jsem Mongol, nemusím být hned nevzdělaný. Nehodnotit cédečko podle obalu.

 

Můj dědeček byl komunista, všechno co se týče komunismu je super. Říkat o komunistech, že jsou špatní je hloupost, protože vím, že on byl sice tvrdohlavý, ale super hodný. Otec, který tu je již dlouho a zažil 2 režimy má lehce neutrální názory. Občas říká, že kapitalismus a tržní ekonomika je ve více případech lepší než komunistický směr. Ve více případech... nebo zejména ve finančním sektoru.

 

Každý člověk chce být svobodný. Chceme si být sobě rovni, nikdo nebude mít navrch, stejné podmínky pro každého, to je základní myšlenka každého směru. Největším rozdílem, kterého jsem si všiml, mezi demokracií (kapitalismem) a komunismem je to, že v kapitalismu nemáte limit. George Orwell popsal tuto situaci jako "rovní a rovnější". Naproti tomu komunistické země na vás dohlížejí. Nechtějí moc lidí, kteří budou vyčnívat z davu. Opak tržního mechanismu. Z tohoto to vypadá na jednoduchý vzorec, kapitalismus = svoboda.

 

Jak jsem již řekl, každý režim, směr říká, že lidi jsou svobodní atd... Ať už je to republika, socialismus, království, federace...není tomu tak a nesmí tomu tak také být. Ano, jsou tu pravidla, normy a zákony, které omezují naši svobodu. 

 

V čem je problém. Pro mě se komunismus od ostatních režimů zas tak moc neliší jako ode mě a mého souseda. Máme podobné cíle, ale jiné způsoby k dosažení těchto cílů. Člověk ve svobodné Evropě si dovolí udělat vtip z hlavy státu. Kdyby vás ve svobodné zemi někdo veřejně zesměšnil, líbila by se vám taková svoboda? Ve škole v hodině mluví, chová se ke svým rodičům jako k pěstounům, nikoli k lidem, kteří ho milují. Chci být svobodný, proto mohu dělat to, co chcí? Jsem mladý, mohu dělat blbosti, protože můžu? Když mi do toho někdo bude kecat, jednoduše se zmíním o svobodě? Jak rodiče vychovávají svoje děti, tak stát/režim by se měl tak starat o své občany. Ve Vietnamu se všechno přísně kontroluje. Mnozí si myslí, že tam nejsou svobodní. Každý dítě se naštve, když mu rodič něco nedovolí. A stejně tak každý režim jako rodič má svoje chyby, ale základ je stejný. Na režimu nezáleží, záleží pouze na lidech. Úplná svoboda není nikde.

 

Lidé si pamatují na situaci, kde svobodní nebyli. Na těch zbytek 99, kde byli svobodní, si nevzpomenou.


Komentáře


  • david

    31.12.2013

    Za komunistu každý byl v klidu, měl se dobře a snažil se neporušovat zákony.
    Dnes je to naopak, a proto říkám , že svoboda a demokracie je pro lidi velmi nebezpečná, proto toho velmi zneužijí.
    Navíc mě velmi omrzel pád komunismu.
    Za komunistu jsme se měli dobře, dnes velmi špatně, jenom kvůli pitomé svobodě a demokracii!
    Tohle už vůbec nikam nevede, je na čase začít tvrdě trestat nepřizpůsobivý kteří diskriminují ty slušný a pracovitý.
    Já bych to takhle udělal, a na dobro.
    tak se potom nedivme, že máme kvůli svobodě a demokracii rozkradený stát,lidé toho vážně zneužijí!
    Proto je na čase, vrátit komunismus zpátky, a budeme žít zase v klidu a míru.
    Nebudeme potom zbytečně nadávat na mladou generaci, a na nepřizpůsobivý!
    Tohle už vážně musí skončit.
    Máme hodně rozkradený jak stát, tak i zemi.
    Proto svoboda a demokracie je velmi špatná.
    Radši mám dobu za komunistu.
    Tam bych se s lidmi na čemkoliv dohodl.
    Nikdo by nekradl, a nebyly by zpytečné problémy jako teď za svobody a demokracii.
    Musí to skončit, jinak zanikne celá země!
    A to nikdo z nás přece nechceme!
    Je na čase začít volit komunisty, a ČSSD.
    Protože už nám v dnešním světě jde velmi ale opravdu velmi o život!

    Odpovědět
  • unlu

    30.06.2013

    Každý zažil něco jiného v jiné době. Čech, který žil v roce 68 někde v malé vesničce bude určitě mít (cítit) jinou "svobodu" než ten, který žije v sousední vesnici.

    Stejné je to s tím, že pokud jste za komunismu se měli dobře a teďka ne, máte radši komunismus. Pokud naopak, tak zase kapitalismus. Občas si myslím, že ve skutečnosti lidi kašlou na svobodu, ale jde jim spíše o majetek.

    Odpovědět
  • 胡锦涛 - Má stejné sako ;)

    29.06.2013

    unlu:

    Svoboda? S tímto slovem se obcuje dle potřeby. Když si otevřu Občanskou nauku pro základní školy z roku 1988, dočtu se, že „Československá socialistická republika, je nejdemokratičtější země na světě“. Jde o to, jak dostupné a uplatnitelné jsou svobody občana. V totalitě máte svobodu v rámci práva pevně ukotvenou ( jsou jasné a pevné mantinely ), a toto právo není snižováno sociálním statutem. Kdežto v kapitalismu, se hranice svobod posouvá s právem. Někteří jsou téměř nepostižitelní. Italský uchyl Berlusconi, stejně jako kmotr Janoušek co přejel Vietnamku svým vozem značky Porsche Cayenne. Jejich práva jsou značně posunutá, zatímco bezdomovec bez prostředků, nemůže mnohdy ani zahájit trestně právní jednání, kvůli soudním poplatkům. Takže i takovou formu má Český právní systém v demokracii.

    V socialismu či v kapitalismu slovo svoboda, je až tím dodatečným slovem. Ohánějí se ním obě ideologie stejně obratně. Existují kapitalistické země, kde lidská svoboda neexistuje. Vzpomeňme chudé Indy, rozprodávajíc své orgány či dětské horníky v Africe. Jakou ti zažívají svobodu? Jakou svobodu zažívají zaměstnanci Čínských továren? Svoboda není patent kapitalismu a ani není pravdivé pravidlo, že s kapitalismem jsou svobody větší. Větší vliv na svobody má úroveň všeobecného vzdělání společnosti, industriálně-technologická a vědecká základna a z toho odvozená aktuální ekonomická situace. To není nic samozřejmého, co přišlo svévolně. Je to společenský statek, který byl vytvořen prací nás samotných a našich předků. Rád bych varoval nás bílo-žluté, před africkými přistěhovalci, kteří umí jen mačkat kohoutek Kalašnikova. V Americkém Deitroitu už zůstali jen černošské gangy. Pro poctivě pracující tam není bezpečno a raději emigrovali.

    Životní úroveň idealizovaná a ideologizovaná.
    Žijeme ve spotřební společnosti a většina potvrdí, že kapitalismus je efektivnější a dynamičtější, nežli socialismus. Každý ihned vzpomene fronty na banány, neudržované fasády domu a všeobecnou nudnou šeď. Bohužel nám uniká důležitý fakt. Kapitalismus v rukách komunistické strany Číny je efektivnější a dynamičtější, než náš demokratický model kapitalismu... Jestliže každý šestý obyvatel planety pracuje 72 hodin týdně, musí to být někde vidět. Tolik k nevyrovnané obchodní bilanci a Čínou a vleklé ekonomické krizi. Otázka může být položená i jinak. Přistoupíme na jejich způsob hry a omezíme své svobody, nebo se uzavřeme, zaostaneme a budeme okolnostmi přinuceni pěstovat brambory a do garáže si pořídíme krávu?
    Nebo na to můžeme jít ještě jinak a to tak, že zavedeme komunismus, kde budou komunitní statky, tedy vše-společenské potřeby rozdělovány rovnostářsky a nebudou předmětem zisku. Komunitními statky rozumíme zdravotnictví, školství, dopravní infrastrukturu. Tím by se odstranil současný parazitismus soukromého kapitálu na státních zájmech. Pokud se podíváme na rozvrstvení příjmu obyvatelstva, zjistíte, že 70% obyvatel už dnes žije na úrovni přídělového systému. Svou prací získá prostředky pouze na základní životní potřeby. Nic víc. Máme tady ji jiný ukazatel téhož - poptávce odpovídá i nabídka, že? Navštívíte-li jakýkoliv supermarket, najdete tam prakticky šplichty plné náhražek, po kterých by mělo zažívací problém i prase... Takže přídělový systém „potravinových lístků“ reálně existuje již nyní, i když má jinou formu a není takto nazýván.

    Dále si musíme uvědomit, že ekonomický růst nemůže existovat bez růstu energetických a surovinových zdrojů. Takže sama teorie ekonomického růstu se může jevit jako nesmyslná. Nemusí tomu býti tak, pokud ovládneme nové formy získávání energie. A to takové, že proti nim budou Jaderné elektrárny zastaralé a málo účinné.

    Odpovědět
  • unlu

    27.01.2013

    kdyz si to cele znovu prectu, uz ani nevim, co jsem chtel napsat :D
    snad asi to, ze komunismus neni zas tak spatny a demokracie take neni uplne dokonala. A svoboda? To je jenom duvod k tomu, abychom mohli neustale remcat :)

    Odpovědět
  • l

    27.01.2013

    Komunismus ve VN stoji za hovno. Bez penez se nikam nedostanes...
    Prumerny plat ve VN je 200$ mesicne. A to tam veci stoji stejne jak tady v cr dokonce je eletronika i o neco drazsi.
    A prisne kontroluje? Tim myslis co? Kazdy si tam muze prodavat nebo otevrit cokoliv treba restauraci a uradum je to jedno. Kontroluji-sleduji vietnamsky disidenty...co jsem cetl delaji jim presne to co disidentum v cr pred r.1989....

    Odpovědět

Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Khôn không đến trẻ, khỏe không đến già

Vědomost k mladým nepřijde, zdraví se staří nedočkají

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (6186x)
Hlasy
Ne32% (5710x)
Hlasy
Nevím33% (5956x)
Hlasy