FCE, CAE, CPE, TOEFL, IELTS

1.Listopad 2012

Komentáře: 1

Když jsem byl před rokem ve Vietnamu, zjistil jsem, že znalosti anglického jazyka vysokoškoláka by se dalo porovnat s úrovní žáka osmé třídy v Čechách. Promluvil jsem si s pár lidmi o tom, ptal jsem se jich, jestli umějí dobře anglicky. Odpověděli mi normálně. Tak jsem jim teda ukázal kus jednoduchého textu a zeptal se, jestli tomu rozumí. Jejich reakce bych mohl popsat tak, jako kdybych se vás zeptal na datum smrti sv. Václava.

Ve Vietnamu umět dobře anglicky je velmi nadstandardní záležitost. Kdo umí dobře, pracuje pro zahraniční firmy. Tam si vaši vědomosti pořádně proklepou, takže zfalšované certifikáty nemají smysl. Takže najít někoho s perfektní angličtinou, jak výslovnost, tak i gramatika, je velmi těžké. Firmy takovému člověku platí až 20ti násobek průměrné mzdy. Mít ještě certifikát ze zahraničí, máte automaticky velký plus, neboť získat jakýkoli certifikát není ve Vietnamu problémem, stačí vám peníze od 20tis Kč.

Když už jsem v Čechách, tak jsem si řekl, proč si rovnou neudělat nějaký ten certifikát. Kdybych někdy chtěl pracovat ve Vietnamu, jistě bude pro mě velkou výhodou. Začal jsem pátrat na internetu po informacích.

Existují velké množství certifikátů. Nejlépe by se daly rozdělit podle stupně obtížnosti (někteří tvrdí, že nejde) - A1, A2, B1, B2, C1 a C2. C2 je údajně nejtěžší stupeň, zde musíte mluvit na 90% jako rodilý mluvčí. A nejlehčí je zase A1, stačí umět číst a pár slovíček.

FCE - First Certificate in English, úroveň B2. Kamarádka ze ZŠ říkala, že je hodně primitivní a nemá cenu si ji ani udělat. Nevím, ale v AJ byla vždycky slabší než já ... CAE - Cambridge English, úroveň C1. CPE - Certificate of Proficiency in English, nejvyšší úroveň C2. Velmi mě láká CPE, ale nevím, jestli bych to zvládl. Dalším je IELTS - International English Language Testing System (ten vás hodnotí podle výsledku), totéž jako Cambridge zkoušky platí všude. TOEFL - Test of English as a Foreign Language by se dal porovnat s IELTS, také hodnotí podle výsledku. TOEFL se více uplatňuje v USA. Ale pozor, TOEFL a IELTS platí tuším jenom 2 roky. U FCE, CAE a CPE je platnost doživotní.

Když jsem dělal před čtyřmi lety státní jazykovou zkoušku z ČJ (C2), tak jsem se na ni vůbec neučil. Z písemné části jsem měl přes 90% a z ústní, která měla být ta lehčí část, mi snížila body kvůli tomu, že jsem v ten den byl nemocný a chtěl jsem to rychle mít za sebou (a i tak jsem to zvládl). Tím chci říct, že pokud by to bylo stejně těžké, nebyl by to problém. Držte mi palce, jinou jdou 4 a půl litrů oknem :)

Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Chó cắn áo rách

Pes kouše roztrhanou košili.

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (6175x)
Hlasy
Ne32% (5695x)
Hlasy
Nevím33% (5946x)
Hlasy