Legenda o melounu

8.Prosinec 2011

Komentáře: 0

Bylo nebylo, šestý syn krále Hung Vuong V. Mai An Tiem neuposlechl rozkazy svého otce a byl vyhoštěn z království na opuštěný ostrov. Princ si sám musel postavit stan, studnu pro vodu a pro jídlo lovil ryby a divoká zvěř. Jednoho dne našel zvláštní ovoce zelené barvy, kulaté a velké jako míč. Rozpůlil si záhadné ovoce. Zjistil, že vnitřek je červený. Neopovážil se ji ochutnat, bál se, že by bylo otrávené.

Uběhlo několik týdnů a přichází slunečná sezóna. Bylo takové horko, až všechny rostliny zvadly a studna vyschla. Jednoho dne, An Tiem byl tak unavený a žíznivý, že musel nové ovoce ochutnat. Nevěřil svým jazykům, ovoce mu moc chutnalo a zahnalo žízeň. Pokusil se ji pěstovat okolo domu. Brzo byl celý ostrov obklopen zelenými ovoci.

An Tiem vytesal své jméno a název ostrova na ovoce a hodil je do moře. Později, rybáři našli ovoce plovoucí na hladině oceánu. Zpráva o záhadné ovoci se rychle dostala na pevninu a obchodníci se snažili zjistit původ a cestu k ovoci. Opuštěný ostrov se tak změnil v rušné místo. Ostrov začal být obklopen lidmi, někteří se tu usadili. Novinka dojde i ke králi.

Král byl velmi pyšný na svého syna, který dokázal sám překonat všechny obtížnosti a nebezpečí. An Tiem byl povolán, přivezl si s sebou ovoce, nabídl ji svému otci. Král mu pak přenechal korunu a Mai An Tiem se tak stal králem Hung Vuong VI.

Od té doby je ovoce známo jako meloun (dưa hấu) a je symbolem štěstí. Lidé si ho často na nový rok darují svým blízkým a přátelům.


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Lá lành đùm lá rách

Zdravý list pokryje potrhané

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5472x)
Hlasy
Ne32% (4988x)
Hlasy
Nevím33% (5224x)
Hlasy