Jak Vietnam bojuje proti Covidu

8.Březen 2021

Komentáře: 0

Můžeme se pyšnit tím, že úspěšně jsme zabránili šíření viru ve Vietnamu. Jaké metody odlišné od ostatních států jsme použili? Jak na to lidé reagovali? Jaké následky to měli na naši ekonomiku, resp. na obyčejné lidi?

 

Když se před rokem objevil virus, brali jsme to vážně. Nečekali jsme, až přibudou stovky či tisíce nakažených a pak jednat. Když jsme měli jenom 3 nakažené, vláda a televize už začala lidi varovat. Normálně by 20% lidi na ulici nosilo masky, tak hned po upozornění na možnou pandemii v zemi se toto číslo zdvojnásobilo. Teďka 99%! Se 3 nakaženými a už celý stát každý večer sleduje televizi, zda se neobjevil další nakažené. Když se po měsíci neobjevil další, tak se nám hodně ulevilo. Mezitím v Evropě byly denně tisíce nakažených. Vláda ale nepolevila, přijala nová nařízení tzv. 5K: 

Khau trang (maska)

Khu khuan (dezinfekce)

Khoang cach (odstup)

Khong tu tap (zákaz shromáždění)

Khai bao y te (zdravotní prohlášení)

 

Po měsíci bez nových nakažení se u nás objevil nový případ, tentokrát z Evropy. Poprvé se u nás objevil případ, kdy jsme museli hledat, s kým byla ve styku. Těch seznamu bylo moc a než jsme je našli, tak už se objevil další a další případy. Tímhle tempem bychom šíření včas zastavit nemohli. Vláda nařídila 14ti denní izolaci. Všichni museli zůstat doma. Ven mohli jenom za jediným účelem - pořízení potravin. To všechno jenom ve svém obci, čtvrti. Po 14ti dnech se ubylo nakažených z 10 na denní 1-5. Vláda nařídila dalších 7dní. Poslední dny nepřibyly žádné další případy.

Během izolaci hodně lidí darovalo peníze, rýži, nájemné, potraviny, masky a dokonce i jídlo lidem, kteří to potřebují. Vietnam je sice chudší než ČR, ale nevím proč, bezdomovců tu tak často nevídám. Možná tak 10% v porovnání s ČR. Možná jsou chudí, ale bydlí se svými příbuznými. proto v době krize jsou ulice naprosto prázdné. Žádné styky - žádné viry.

 

Před měsícem se virus objevil v čínské továrně v provincii Hai Duong. To je provincie, kde bydlím, ale v jiném městě. Tentokrát šlo o zmutovaný virus, který se šířil rychleji než minulý navíc se blížilo Nový rok Tet a nešlo uplatnit městskou izolaci. Nejprve byla izolace továrny. Všichni zaměstnanci byli povinni nahlásit úřadům s kým byli ve styku, prošli zdravotní kontrolou a museli na 14 dnů zůstat doma. Vládní agentura zpětně hledala pohyby všech zaměstnanců během 14 dnů před výskytem viru. Lidi, kteří jsou nakažení nazvali F0. Lidi, kteří byli ve styku s F0 a potencionálními nakaženými jsou F1. F2 jsou zase ti, kteří byli ve styku s F1. F1 jdou do hromadné izolaci, kde jsou pod dohledem a dohlíží na ně speciální zdravotní jednotka. F2 musejí zůstat doma, na ně dohlíží obecní úřad.

 

Než jsme mohli identifikovat všechny F1, tak sem tam se jeden dva F1 před virem odletěl do jiné provincie a tam nakazil jiné. Ale pohyb těchto jedinců se dalo lehce sledovat a šíření se v ostatních krajích zastavilo. Jedině v Hai Duongu, kde bylo centrem bylo doposud nejvíce nakažených - Přes 500. Jakmile skončil Tet, vláda nařídila  14ti denní izolaci. Nyní denně přibývají 1-5 nakažené, ale jsou to F1, kteří jsou v hromadné izolaci, takže v komunitě je celkem bezpečno. 

 

Před rokem, kdy zase V Hai Duongu blízko mého domu se objevil případ, kdy rodina odletěla na dovolenou do Da Nangu. Da Nang celé město izolovalo. Oni se ale vrátili ještě před uzavřením města. Rodina další den slavila výročí ve známé restauraci a tam nakazila další. Po pár dnech, kdy se cítili špatně, šli do nemocnice na kontrolu. Tam zjistili pozitivní výskyt viru a po pár hodinách uzavřela restauraci a její okolí. Všichni F1 byli posláni na izolaci. F2 zůstali doma. Po 3 týdnech jsme měli virus pod kontrolou. Všechno to zní jednoduše, ale sledovat pohyb těchto lidí a pak dát dohromady seznam F1 je celkem práce. 1 nakažený, 50 F1 pak zhruba 250 F2. Nevím, jestli by se tohle v ČR mohlo udělat. Lidé by si určitě stěžovali na svobodu nebo na soudní přikaz ad. U nás jednáme rychle, proto šíření jsme zastavili celkem rychle.

 

Teďka by vás určitě vrtalo, odkud by lidé v chudém státě brali peníze na jídlo. Bohatých si nebudem všímat, ti mají zásoby. Chudí, ti hodně chudí dostávají od státu rýži nebo potraviny v jiné podobě jako jsou kedlubny, brambory. Kromě od dotaci dostávají také dary od ostatních. Dárců je v porovnání s ČR hodně. Hai Duong byl nyní centrem epidemie a zemědělci neměli jakým způsobem prodávat zeleniny. Hned se objevilo desítky jedinců, kteří skoupili a s pomocí úřadů dopravili do jiného města. Na rozdíl od evropských států, zde není ke konání dobré činnosti žádné license či organizace. Většinou jsou to samostatní podnikatelé. Bydlení - bydlíme společně a nepotřebujeme pěkný dům. Stačí doslova střecha nad hlavou. Elektřinu nepotřebují, stačí oheň a vodu na vaření. To u nás moc nestojí. Pokud rodina umí šetřit, tak měsíčně za vodu a elektřinu zaplatí 50kč. Celkově chudí u nás nezbohatnou, ale v době krize se nemusejí moc bát.


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Ếch ngồi đáy giếng

Žába na dně studny

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5185x)
Hlasy
Ne32% (4710x)
Hlasy
Nevím33% (4947x)
Hlasy