Top 10 běžných věcí

19.Září 2015

Komentáře: 3

Zajímalo vás někdy, jaké věci jsou nezbytně nutné nebo naprosto běžné ve Vietnamu? Dneska jsem si pro vás připravil seznam věcí, která by každá domácnost měla mít.

 

10. Nájezdová rampa

Kvůli častým povodním jsou chodníky a domy o 30-50cm vyšší než silnice. Tím pádem dostat motorku do domu není zrovná lehká věc a bez nájezdové rampy to žádná žena prostě nezvládne. Tam kde to lze, tam se natrvalo postaví betonová rampa, jinak se používají rampy ze železa, ty většinou zvládnou domácí kutilové.

 

9. Zásobárna a čistič vody

Kvalita vody je ve Vietnamu velkým problémem. Každá domácnost si proto pořídila vlastní zásobu vody pro případ nouze. Ta může být ukryta pod domem nebo jako velký džbán nad střechou. Jíst lze voda, která prošla čističem vody. 

 

8. Elektrická plácačka na komáry

Komárů je tu dost. Jsou všude, na vesnici, ve městě, v bytech, pod postelí i schovaní pod peřinou. Jedině od třetího patra, cca 7m nad zemí budete od nich mít pokoj, tam se nedostanou. S touto věcičkou podobná tenisové raketě se jich na chvilku zbavíte. Stačí tlačítko držet, celou sítí projde elektrický proud a všechny komáry usmaží, přitom uslyšíte práskání a občas i vůni pálení.

 

7. Závěs proti komárům

Tento "domácí" vynález patří zase komárům. V noci se bez něho nedá spát. Stačí najít 4 hřebíky, hrany nebo cokoli, kam můžete závěs uvázat. Vytvoříte tím domácí karanténu proti komárům.

 

6. Větrák

Ve Vietnamu tvoří 3/4 období léto. Bez větráku tu nedokážete vydržet. Klimatizace jsou drahé a jejich provoz také nejsou levné. Spuštěná klimatizace přes celou noc stojí 20 Kč, větrák pouhých 0,5Kč. Ještě dodat, že větrák splní svůj účet i venku, kdežto klimatizace musí být v uzavřené místnosti. Má 2 části, hlavu a větší bednu, která je motorem. 

 

5. Bambusová rohož

Už od pradávna se používaly bambusové rohože místo koberců. Důvodem bylo, že bambusy jsou tu běžně dostupné, levné, nebo pokud máte na zahradě bambus a jste šikovní, tak to máte i zdarma. Dalším a velmi důležitým důvodem bylo, že neuchovávají teplo, jsou lehké a všude se vejdou. Dneska je celkem běžné, když je na posteli nad matrací i bambusová rohož.

 

4. Konvice na čaj

Ať je kdo jakkoli chudý, konvici na čaj prostě mít musí. Přijde k vám host, pozdravíte se a pak ho pozvete na čaj.

 

3. Tygří mast

Takzvaný lék na všechno. Ať máte horečku, bolest břicha, průjem nebo jenom závratě, tygří mast vám pomůže. Je to tak zázračná medicína, že je známa po celém světě.

 

2. Termokonvice

Dříve nebyly rychlovarné konvice, místo nich se uchovávala vroucí voda v termokonvici. Měla sloužit úplně na všechno, od vaření, na čaj až po koupel.  V minulosti, ještě do konce 20. století, se dávaly termokonvice novomanželům jako svatební dar.

 

1. Oltář

Každá domácnost musí mít oltář, kde bude ctít památku svých předků. Na oltáři jsou obrázky předků - otec a matka ze strany otce, manžela. Oltáře najdete i v restauracích, v hotelech a všude, kde se podniká. Tam místo svých předků uctívají bohy, aby jim business šel.


Komentáře


  • Jarda

    25.09.2016

    Vetrak moc nezere ;-))

    Dalsi vec je klima, ve VN je zvyk, ze kdo ji ma, jeden na min. teplotu, treba 17 st.

    Tenhel zvyk maji VN i v CR, kamoska rika, ze vzdy kdyz zmokne a jede autem tak se nachladi, tak jsem ji zvedl teplotu z 17 na 22 a rikam, ze ted uz to bude dobre ;-)))

    Odpovědět
  • unlu

    14.01.2016

    Lady Kobliha:
    v lete byva neunosne vedro a bez vetraku se neda spat. 7 hod vetraku stoji v prepoctu jenom 3-4Kc.

    Odpovědět
  • Lady Kobliha

    10.01.2016

    Byla sem letos ve Vietnamu s vietnamskou rodinou,takže sem byla ve mnoha domácnostech a všechno z výše uvedených věcí opravdu každý měl, teda až na tu tenisovou pálku na komáry, to vidím poprvé:D jen mě zajímá jedna věc...v rodinách, ve kterých sem byla, bylo úplně bežné i několik větráků v domě jedoucích zároveň, celou noc, celý den...je elektřina ve Vietnamu tak levná že si to mohli dovolit i méně movití lidi? já jen že si nedokážu představit že by sme si měli takto platit několik elektrických spotřebičů podobného typu i u nás v čechách...

    Odpovědět

Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Khôn không đến trẻ, khỏe không đến già

Vědomost k mladým nepřijde, zdraví se staří nedočkají

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5172x)
Hlasy
Ne32% (4708x)
Hlasy
Nevím33% (4941x)
Hlasy