Konflikt Čína Vietnam

10.Květen 2014

Komentáře: 0

Už dříve nebo pořád jsme v konfliktu s Čínou. V posledních letech to byly spory o ostrovy Truong Sa, Hoang Sa, které odjakživa patřily Vietnamu. Máme i písemné dokumenty, kus historie, prostě všechno. Čína má o tyto ostrovy zájem a pomalu se k nimi blíží. Proč by ne, když je všude ropa, pěkné strategické místo a navíc Vietnam je o mnoho menší než Čína. Snadná kořist...

 

Konflikt na chvilku ústal. Bohužel za nedlouho se tu objevil další. Vše to začalo tím, že čínské plavidlo narazilo do vietnamské lodě, a to podle novin úmyslně. Zhruba 200km od vietnamské pobřeží začali Číňané stavět těžební plošinu. Jak jinak, toto místo patřilo Vietnamu, daleko od mezinárodní vody, od Číny. Číňané ignorovali napomenutí, varování a hravě si tam nadále staví. Dokonce zakazovali všem lodím se přiblížit do této oblasti. Bude-li jakákoli "nepřátelská" loď v dosahu 5km, použijou palebnou sílu. Jak moc o to Číňané stojí, stačí vnímat zvýšené množství letadel nad plošinou. Vyslali jsme tam ozbrojené lodě, abychom bránili naše zájmy. Částečně kvůli ropné plošině a částečně také kvůli tomu, že Čína neustále napadá naše rybářské lodě. Samozřejmě, že Čína na to reaguje stejně a vyšle svou flotilu. Na tiskové konferenci tvrdí, že Vietnam s konfliktem začal, že vietnamské lodě narazily do jejich a jako první bezdůvodně posílal ozbrojené lodě k plošině, které patřily jim. 

O tuto oblast, která se odhaduje, že obsahuje ropu v hodnotě zhruba miliardu dolarů, usiluje i Tchaiwan a Filipíny. Peking si činí nárok na všechny tyto ropné plošiny. USA do toho musela zasáhnout. Nařídila Číně, aby do jednoho týdne, od 5.5-12.5, stáhla všechy své lodě z vietnamského území. Dneska obvinila čínské ministerstvo zahraničních věcí USA, že podporuje nebezpečné akty v již tak konfliktní situaci. Nyní stojí čínské lodní flotily a letadla a střeží plošinu. Vietnam čeká na výsledky vyjednávání. Podle jistých zdrojů na internetu, má Čína co se týče mořské bitvy převahu a čekají, až Vietnam vystřelí první, aby měli důvod válku začít. Naštěstí máme jednu z nejlepších obranných systémů na obranu pobřeží na světě. Rakety Bastion-P mohou vypálit až 24 raket a jejich aktivace trvá pouhých 3-4 minuty.

 

90 milionů Vietnamců protestují proti nehoráznému činu. Jsou připravení kdykoli vyrazit do boje. Branná povinnost do 50ti let. Pokud máte vietnamské kamarády, můžete vidět rostoucí se množství obrázků týkající se právě tohoto konfliktu. Po celém světě protestovali Vietnamci včera a předevčírem před činskými ambasádami. V ČR to bude zítra, 11.5 před čínskou ambasádou. Zároveň se tu koledují názory, že protesty jenom celou situaci zhoršují, což povstalecké skupiny chtějí. Nevím, každopádně musíme naše území bránit.

 

Čínská loď napadá vietnamskou rybářskou loď

Čínská loď narazila do vietnamské lodě

zraněná pobřeží hlídka. Kvůli střepům z rozbitých oken, které způsobila vodní děla

 


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Chó cắn áo rách

Pes kouše roztrhanou košili.

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5181x)
Hlasy
Ne32% (4709x)
Hlasy
Nevím33% (4946x)
Hlasy