Počasí ve Vietnamu

19.Červenec 2011

Komentáře: 0

Že Vietnam je v tropickém pásmu a že je tam vedro, ví asi každý. Ale málo kdo tuší, že Severní Vietnam a Jižní Vietnam se liší od sebe nejen kulturou a částečně i historií, ale i počasím. V Saigonu - Ho Či Minově městě je jenom jedno roční období. Celoročně se teplota pohybuje v rozmezí 20°C do 45°C. Odpoledne bývají krátké deště, teplota se tak malinko ochladí na příjemných 24°C. O Severu se říká, že má 2 roční období - léto a zimu. Když je léto, tak je nesnesitelné vedro. Je to jako kdybyste doslova žili v sauně. A zase v zimě tu je příšerná zima.

Sice pouze 5-10°C, ale domy jsou stavěné tak, aby zmenšilo teplo v domě. V domě byste našli kromě oken i "otvory", které bývají nahoře nad dveřmi. Takže teplota venku je srovnatelná s vnitřkem domu. Teďka si představte, žít venku při teplotě 8°C během 30 dnů. V domě je pouze stolní topení, používá se převážně v kuchyni při jídle nebo vedle postelí během spaní. Chodí se spát v mikině, někdy i v bundě. Není to taková sranda, když se jdete osprchovat a teplota v koupelně je jako venku. Samozřejmě ne všechny domy jsou takto stavěné, novější jsou stavěny podobně jako v Evropě, až na střechu "klasického" tvaru. Tyto nové byty (a stejně tak i hotely) mají klimatizace. Počasí v Severním Vietnamu má ještě jednu zvláštnost. V období deště prší nonstop. Když říkám nonstop. Nonstop! Déšť trvá pár dnů až týdny. Říká se, že když Ho Či Min zemřel, pršelo 3 týdny. Příjemnou a stabilní teplotu najdete na pláži. Ve Vietnamu nikde nesněží, poslední dobou ale na horách se objevují první známky sněhu. Jedině v Dalatu lze počasí přirovnávat k evropskému. Vietnamci se tu cítí trochu chladně, teplota se pohybuje mezi 10-25°C.

Nakonec malá rada: jezděte sem v zimě, nejlépe v listopadu, začátek prosince, v únoru a březnu. Pokud jedete na Jih, tak tam můžete kdykoli, není tam takové vedro jako v Egyptě nebo ve Španělsku.

Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Lá lành đùm lá rách

Zdravý list pokryje potrhané

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5178x)
Hlasy
Ne32% (4709x)
Hlasy
Nevím33% (4944x)
Hlasy