Vietnamský sen

13.Prosinec 2011

Komentáře: 4

O čem Vietnamci často sní? Holky sní o tom, že se stanou princeznami, učitelkami, dříve i švadlenami. Jak dospívají, tak se sen mění. Chtějí bezstarostný život, tedy především bohatého manžela, věrnost je až na druhém místě. Realita je ale taková, že bohatých je málo a chudých je mnoho.

Nemálo dívek už skočilo na staré finty jako, že chlapec se představí jako syn bohatého obchodníka, na vesnici má pobočku firmy, žije v luxusním vile atd… Stačí pár vhodně zvolených slov, drahé dárky a ryba je v síti. Když na vesnici není žádný boháč, zkoušejí to přes seznamovací agentury, kde jim slibují za 10-20 mil Dongů (10-20 tisíc Kč), že jim seženou manžela cizince, nejčastěji z Koreje nebo z Číny. Odletí do ciziny, kde místo „manželky“ se stávají služkou, v horším případě doslova otrokyní. Po pár letech dřiny se vrátí ke svým rodičům… a pohádky je konec.

Chlapci sní o obrovském bohatství, nádherné manželce, ti skromnější pouze jako úředník s vysokým postavením nebo práci s tučným platem. Abyste vybrané místo dostali, musíte nejdříve platit, resp. podplatit. Pro získání práce ve finančním oboru, kde platy bývají od 25 tisíc Kč měsíčně (nepočítám různé „obálky“, které dosáhnou klidně 3x měsíční mzdy nebo i více), investujete až 2 milióny Kč, a ještě to není zaručený, neboť nejste sami. Ti, kteří nemají známosti nebo peníze na rozjezd, často uvažují o bohatém západě.

Nejčastějšími státy jsou  Česko, Německo, Francie a USA. Ale i zde je zapotřebí velkého kapitálu pro zprostředkující firmy. Např. pro práci v ČR zaplatí 5 000-10 000$, přitom průměrná mzda je ve Vietnamu zhruba 80-100$. Mnozí si tak musejí půjčit od známých, v horším případě prodat nemovitost. Nevím jak u ostatních zemí, ale v ČR je těžké si sehnat práci, zvlášť pro cizince. Práci ale zajistí firma, která zprostředkovala cestu. Práce bývá často v továrnách, kde majitel preferuje levnou pracovní sílu. Tento druh práce bývá nestabilní, závisí na ekonomickou situaci firmy. Někdy tak pracují 12 hodin v kuse, někdy pracují jenom 1 den v týdnu. Průměrná mzda (za 8 hod denně) je asi 16-20 000 Kč, ti pilnější s noční a přesčasy 12-15 hod denně si vydělají až 30 000 Kč.

Pokud se na to znovu podíváte, tak za práci dali 150 000 Kč, po odečtení daní, pojištění, ubytování a jídlo, jim měsíčně zbyde tak 5-10 000 Kč. Mnozí nevydrželi psychický tlak - všude cizinci, bez rodiny a příbuzných, nemožnost jít někam za zábavou, protože prostě není čas. Tímto končí drsný sen a není jiná možnost než se vrátit.

Komentáře


  • unlu

    27.01.2013

    Penize a jenom penize. Jsme narod, kteremu nestaci dostatek, ale prebytek

    Odpovědět
  • pol

    24.01.2013

    Popisuješ to v článku hezky. Ale kde je příčinna? O tom by jsi měl psát.

    Odpovědět
  • l

    24.01.2013

    A kdo za tohle muze? Jini vietnamci ktery takovyhle agentury pro vietnamce vlastni. Vlada ve vn je 100krat zkorumpovanejsi nez tady v cr. Mel by jsi psat spis o tom nez o nejakych srackach...kdyz si tohle delame samy sobe

    Odpovědět
  • Gabana

    24.01.2013

    Smutná leč pravdivá realita, ale je to tak asi u všech, taky sem měla krásné sny...

    Odpovědět

Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Lá lành đùm lá rách

Zdravý list pokryje potrhané

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5508x)
Hlasy
Ne32% (5027x)
Hlasy
Nevím33% (5261x)
Hlasy