Typická vietnamská rodina

29.Červenec 2011

Komentáře: 0

Dva lidé se vezmou, většinou se souhlasem svých rodičů. Společně žijí u rodičů ze strany manžela. Rodina, která má dceru, musejí počítat s tím, že po vdávání se stanem členem „druhé“ strany. Vietnamci starší generace říkají, že vychovávat dceru je jako vychovávat člen jiné rodiny, jenom čekáte, než někdo si ji odvede. Manželka se stará o domácnost a především o rodiče manžela. Manželka ráno připraví snídani, jde do práce a v poledne se vrátí, aby mohla připravit oběd. Po společném obědě je čas na odpočinek, zdřímnutí. Pak zase jde do  práce. Domů se vrací v 5 a jde na trh nakupovat. Po večeři se zeptá svých dětí na školu, udělá s nimi úkoly či se s ostatními členy podívá na televizní pořady. Takto vypadá život manželky učitelky.

U manžela je to těžší. Pokud je prvorozeným synem, musí se o rodiče starat a dohlížet na ostatní bratry a sestry. Je hlavou velké rodiny. Kromě toho musí živit celou rodinu, včetně svých rodičů. Jeho příjem musí pokrýt veškeré výdaje. Ráno se nasnídá, jde do práce. V poledne se vrátí na oběd, zdřímne si a pak znovu jde do práce. Veškerá rozhodnutí dělá on a právě proto za úspěšnost a štěstí celé rodiny se zásluhy přičítají hlavě rodiny.

Dcery se odmala učí způsobům, jak být manželkou. Vařit, mýt nádobí a uklízet by měla umět každá už od svých sedmi. Tyto vlastnosti dělají jejich dcerám „žádanými“. Synové to mají lehčí, od nich se toho moc nepožaduje. U nich se dohlíží hlavně na zdraví, chování a vzdělání.  Není zvykem, aby syn se v 18 letech osamostatněl od rodiny. Není na to ještě připraven. Je to asi jeden z největších rozdílů mezi Asijskou a Evropskou kulturou – rodinné pouto.

Vztah mezi rodinami, sousedy je mnohem užší než v ČR. Je zcela běžné, aby přišel soused a zeptal se, jestli nemáte židli navíc, protože má u sebe hosty. Chybějící koření, svátky, drby, to všechno stačí k tomu, aby se navzájem navštívili a pokecali si. Jenom škoda, že tato vlastnost není v Čechách moc k vidění. Lidé by měli být více otevřenější a ne jít domů z práce, zavřít dveře a všímat si svého.


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Khôn không đến trẻ, khỏe không đến già

Vědomost k mladým nepřijde, zdraví se staří nedočkají

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5188x)
Hlasy
Ne32% (4713x)
Hlasy
Nevím33% (4953x)
Hlasy