Podvodné praktiky ve Vietnamu

18.Listopad 2014

Komentáře: 0

Podvodům se nikde nevyhnete. Ve Vietnamu najdete způsoby, které byste nikde nenašli. Nečekané a naprosto originální nápady, za které by jejich autoři měli dostat Oskara.

 

Poslední dobou jsou úplnými hity slepené peníze. Nejdou o klasické padělané peníze, ale nýbrž pravé. Bankovky v hodnotě 500 000 a 20 000 dongů jsou si velmi podobné. Nějaký génius 500tis rozpůlil a slepil s bankovkou 20tis. Výsleded je rozporuhodný. Mnozí takto na tento trik naletěli. Takto slepenou bankovku složí a nešťastlivci dávají v případech, kdy většinou spěchá. Schválně je pak vidět jenom číslo 500 000.

 

Když už jsme u těch bankovek, též se mi ve Vietnamu stalo to, že jsem za hračku zaplatil 50tis. Hračka stála 20tis. Neměl drobné, tak si šel dozadu pro peněženku. Když se vrátil, řekl mi, že jsem mu dal padělek. No, nešlo nic dělat. Jsem na cizí půdě a nebudu se kvůli 50 kc hádat. Poučení, nenechat, aby s tím šel mimo váš dohled.

 

Na tohle sice nenarazíte, ale je to celkem chytře vymyšlené. Do prodejny přijde zákazník, chce se podívat na nejnovější telefon. Je normálně oblečen a vypadá, že peníze má. Na chodníku čeká spolupachatel, který už má nastartovanou motorku. Jakmile je motorka nastartovaná, s telefonem zdrhne ke spolupachateli a rychle odjedou pryč. Prodejce nestihne reagovat. Zaměřují se hlavně na prodejny, které jsou beze stráží.

 

Na benzínkách nemáme automatizované systémy jako v Evropě. Vždy tam u stojánku musí někdo stát a na požádání vám požadované množství benzinu načerpá. Většinou před načerpáním musí pracovník benzínové pumpy číselník vynulovat. Kvůli velkému počtu zákazníků se vynuluje jednou za pár zákazníků. Lidé jsou na to zvyklí a nevyptávají se. Poslední zákazník něco načerpal, zanechal na číselníku číslo 35000. Přijde na řadu další zákazník, řekne si o benzín za 50000. Pracovník by tedy měl načerpat a zastavit u čísla 85000. Finta spočívá v tom, že skončí někde na čísle 70000 a rychle zatočí pákou, která vše vynuluje. Běžný zákazník si toho nevšimne a zaplatí a odjede.

 

Doma se vám najednou vypne proud. Podíváte se ven z okna. U souseda se stále svítí. Otevřete dveře a chystáte se jít ven. Jakmile dveře otevřete, máte na krku nůž. Vzápětí už to znáte, přijdete o všechno cenné.

 

Klasický případ, který se často stává hodným lidem, zejména dívkám. Dívka jede z práce domů. Večer se pomalu blíží. Najednou vedle silnici uvidí chlapečka, který pláče. Zastaví a zeptá se ho. "Já jsem se ztratil a nevím kudy domů". Podá dívce kousek papíru, na němž adresa. Dívka ho tam teda odveze. Zazvoní, z domu přiběhne muž a poté se jí hlava zatočí a na nic si už nevzpomíná. Probudí se v prázdném domě, v lepším případě ztratila motorku a všechny cennosti u sebe. V horším i o oblečení.

 

Nejčastějšími případy jsou, kdy se skupina lidí vydá do chudých vesnic a tam slibujou za levný peníz hodně muziky. Mají u sebe zfalšované průkazy a dokumenty razítkované úřadem. Nabídnou za nějakou sumu investici do půdy, která je nyní ve slevě a hned vedle jejich vesnice. Kdyby se jednalo o normální půjčku, lidé by na to nenaletěli. Jelikož jde o půdu, vidí investici, nikoli půjčku. Takto jdou do každého domku ve vesnici a seberou všechny životní úspory.

 

 

Jedete na ulici a najednou do vás někdo vrazí, oba spadnete. Začne na vás hulákat, že jste do něho vrazil a nadávat bůh ví kam. Kolemjdoucí se zastaví a koukají na vás. Vy jste podle nich viníkem. Z davu vystoupí muž a žena, pomohou vám a druhému zvednout motorku. Viník se rychle zvedne na nohou a rychle odjede. A jakoby to bylo do opravdové, ještě na vás naposledy zařve. Rozčílený a nechápavý toho necháte a chystáte se jet domů. U sebe už nemáte tašku.

 

Jedete a najednou vedle vás pár mladých, zřejmě manželé říkají, že máte něco s motorkou, že je zřejmě rozbitá a frčí z výfuku černý kouř. Instinktivně zastavíte a podíváte se. Jako každý byste nic nenašel a navíc, odborník na motorky určitě nejste. Manželka řekne manželovi, ať se na to podívá. Ještě jste nestihl reagovat a už vyndal nářadí. Chvilku se v tom hrabal a pak vstane a řekne, že hotovo. Požádá vás neúnosnou sumu. Jestli nezaplatíte, přiběhnou další a začnou dělat "scénu". Nenechají vás odejít. Takže musíte vysolit. Pokud je tma a jste tam sami, můžete přijít i o motorku.

 

Podvodníci často vyhledávají bohaté lidi, kteří chtějí prodat dům. Dům je většinou stále vybavený. Ve dvou jdou od pokoje k pokoji a cokoli cenného, to seberou. Když ale majitel domu není doma a zastupuje ho příbuzný. Podvodník jde do domu, popovídá si s zastoupeným o majiteli. Dělá jako, že ho zná. Vyndá telefon a zatelefonuje mu. "Ahoj, to jsem já. Tak jsem tu....Aha...OK...tak tu počkám. Kdy že tu budeš?....OK...tak zatím." Schválně mluví nahlas, aby zástupce celý rozhovor slyšel. Uvěří, že je blízký známý s majitelem a klesne tak jeho pozornost.


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Cờ vô phong

Vlajka bez větru

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5176x)
Hlasy
Ne32% (4708x)
Hlasy
Nevím33% (4943x)
Hlasy