V jednotě je síla

8.Březen 2013

Komentáře: 0

Často jsem se tu zmiňoval o Svazu Vietnamců v ČR (Hội người Việt Nam tại CH Séc). Někteří se mě ptali, co jsou zač a jestli je podobných skupin a organizací v Česku více. Narozdíl od Evropanů, Američanů a spol, Asiati a zvlášť komunistické státy hodně drží při sobě. Vynecháme-li některé špatnosti, je toto speciální pouto velmi důležité, důležitější než ostatní ekonomické a politické názory.

 

Svaz Vietnamců v České republice vznikl v listopadu 1999. Byl uznán ministerstvem vnitra. Cílem svazu je pomáhat Vietnamcům integrovat do ČR, rozvíjet vztahy mezi Vietnamem a Českou republikou, Vietnamci a Čechy, poskytovat různé druhy pomoci Vietnamcům - podnikatelům a studentům, kteží v Česku žijí. Aby toho dosáhli, pravidelně ve spolupráci s českými státními orgány pořádají kulturní a sportovní akce, slavnosti, tradiční oslavy aj. V současnosti má svaz 90 členů. Každý člen "spravuje" svůj klub, organizaci či určité město. Nedávno v listopadu byl zvolen "nový" předseda na období 2013-2016. Předsedou  je momentálně pan Hoang Dinh Thang, kterého znáte jako majitele obchodního centra Sapy.

 

Toto byla největší a nejznámější vietnamská organizace v Česku. Kromě ní tu jsou ještě další, většinou jdou o sportovní kluby, spolky krajanů různých měst (hội đồng hương) a další skupiny. Jsou to například: Spolky krajanů Hung Yen, Phu Tho, Nam Dinh, Nghe Tinh, Vinh Phuc, Thai Binh, Quang Binh, Kinh Bac, dále kluby stolního tenisu, tenisu, golfu, klub vietnamských žen Hương Việt. Kupodivu není žádný spolek krajanů z Hanoje. Prý všichni z Hanoje pocházejí odněkud jinud. Pak tu jsou v každém českém městě sdružení, názvy mají podle města nebo působiště - sdružení Sapy, sdružení Vietnamců v Praze, Chebu, Olomouci... Z každé skupiny se vybere představitel, který veřejně skupinu zastupuje ve Svazu. Většinou jde o předsedu či odpovědnou osobu.

 

Jaké akce pořádají? Jelikož jsem členem jenom pár z ních a pohybuji se převážně v Praze, tak se můžu zmínit o pár známých akcí. Sportovní kluby pravidelně pořádají turnaje pro Vietnamce v ČR, úspěšnější kluby nebo sport pak rozšiřují a pak pořádají turnaje mezinárodního formátu - OPEN. V loni se tu konaly například druhý Přátelský turnaj ve stolním tenise OPEN, třetí pražský turnaj v golfu konaný ve Zbraslavi, pak každoroční turnaj ve fotbale mezi studenty vysokých škol a jiné. Klub žen pořádají často večírky či výlety po celém Evropě. Těch akcí je opravdu hodně. A pokud někde uvidíte něco velkého a chcete organizátora kontaktovat, stačí se obrátit na Svaz.

 

Některé webové stránky

www.hnvn.cz - Svaz Vietnamců v ČR

www.hungyen.cz Spolek krajanů Hung Yen

www.phutho.cz Spolek krajanů Phu Tho

www.bongban.cz Vietnamský klub stolního tenisu


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Đói cho sạch, rách cho thơm.

Hladový, ale čistý. Děravý, ale nepáchnoucí.

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (6150x)
Hlasy
Ne32% (5649x)
Hlasy
Nevím33% (5911x)
Hlasy