Trh lásky

16.Únor 2013

Komentáře: 0

Trh nebo festival lásky je velmi známým pojmem a lákavým místem ve Vietnamu. O co jde? Přesně jak napovídá název, je to místo, kde se mladé dívky a chlapci seznamují. Nejznámějším a asi také prvním trhem svého oboru je trh lásky na Sapě (kraj ve Vietnamu, nikoli pražská tržnice). Ve Vietnamu žijí hodně národnostních menšin a etnických skupin. Na Sapě žijí převážně Mongové a Daové (severozápadní Vietnam).

 

V těchto odlehlých místech jsou okolo hor roztroušeny malé vesnice, které se každou neděli shromažďují a vyměňují si potřebné-nepotřebné věci. Ještě před pár lety měnili věci za věci, nyní už používají i peníze. Den předtím, v sobotu večer, se tu pořádají lidové hry, různá představení u ohně a lidový tanec. Dříve přišli dívky a chlapci spolu s rodiči, měli jim pomáhat v obchodech. Nyní ale je hlavní atrakcí právě trh lásky. Jak jsem již říkal, je to známé místo a každý by se tam chtěl podívat a tak tu je velké množství turistů a s ním i kšefty. Další důvod, proč kromě mladých jsou dospělí tak žhaví sem chodit. Hodně dívek a chlapců se tak po roce stávají svoji.

 

Proč se tomu říká trh, přece nikdo tam lásku nikdo neprodává. Místní vysvětlují, že mladí si vzali trh jako místo schůzek, příležitosti na flirt. A také díky tomu se z prostého městečka stává kulturní atrakce, která upoutá pozornost i cizinců.

 

Trh funguje o víkendu, od sobotního večera. Už v sobotu odpoledne můžeme na ulici pokat mladé dívky s červenými šálami, v tradičních šatech, se šperkami a přilepenémi mincemi. Každá si získává pozornost svým způsobem. Některá svými pestrými šaty, jiná zvonky či řehtačkami. Chlapci nosí oblečení Chamů, na rukou hodinky a na ramenech kazetový přehrávač. Situace se vyvíje obvykle takto: Skupina chlapců půjdou za jednou dívkou, pustí si z přehrávače hudbu, která má získat její pozornost. Dívka není na cizí lidi zvyklá, zčervená se, rukama si zakryje obličej, ale i přesto se s chvějícím hlasem tiše zpívá.

 

Chtěli byste se sem přijít podívat? Já teda určitě :)

 


Tagy:

Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Chó cắn áo rách

Pes kouše roztrhanou košili.

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5470x)
Hlasy
Ne32% (4987x)
Hlasy
Nevím33% (5224x)
Hlasy