Seznam vietnamských slavných osobností

30.Leden 2013

Komentáře: 2

Dneska přidám další, jeden z mnoha důvodů, na který mohou být Vietnamci na svůj národ hrdí (na které také často zapomínáme). Vybral jsem nejslavnější a nejznámější osobnosti z 20. století a pár starších, který by celý svět znát, neboť jejich činy trvají dodnes.

 

Trung sestry

Sestry Trung Trac a Trung Nhi se postavily proti čínské nadvládě. Vytvořili vlastní stát s hlavním městem Me Linh (kousek nad Hanojem). Za nedlouho byly poraženy a podle pověstí si vzaly život skokem do řeky (rok 43 před n.l). Staly se národními hrdinkami.

 

Tran Hung Dao

Velitel vietnamské armády během období Dai Viet (13. stol). Tento vojevůdce dvakrát po sobě porazil Mongoly. Mongolská armáda, která naháněla hrůzu všem v Ásii díky své velikosti, po těchto porážkách už na další vpády nemyslela.

 

Ho Chi Minh 

Původní jméno Nguyen Tat Thanh, Nguyen Ai Quoc a Nguyen Sinh Cung, 1890 - 1969. Revolucionář, komunista, myslitel, lingvista a také známý jako otec národa. Osvobodil Vietnam, vedl lid proti Francouzům, Japoncům a Američanům. Byl předsedou vlády 1945 - 1955, prezidentem 1945 - 1969 vietnamské demokratické republiky (Severní Vietnam).

 

Thich Quang Duc

Vietnamský mnich, který se v Sajgonu na protest proti perzekuci mnichů v červnu 1963 upálil.

 

Vo Nguyen Giap

Vietnamský generál, podílel se na vzniku Viet Minhu (organizace bojující pro nezávislost země). V roce 1946 byl jmenován vrchním velitelem vietnamské armády. Válku s Francouzi vítězně završil bitvou u Dien Bien Phu (1954). Je na světovém seznamu top 20 stratégů 20. století.

 

Pham Tuan

První vietnamský a také asijský kosmonaut. Letěl do vesmíru v rámci programu Interkosmos (kosmický program pro socialistické státy), 1980. 

 

Ngo Bao Chau

Matematik, nyní s francouzskou národností. V roce 2010 získal Fieldsovu cenu medaili - matematický mezinárodní svaz, nejprestižnější v oblasti matematiky, uděluje 2 - 4 matematikům jednou za 4 roky.

 


Komentáře


  • admin

    30.01.2013

    Ano, je to legenda. Ale i legendy mohou byt pravdive. V tomto pripade lze najit dukazy, ze existovaly v cinskych spisech.

    Odpovědět
  • l

    30.01.2013

    Ze se seznamu znám jen jednoho, který je možná známý po celém světě, ale v současnosti už spíš ne.

    A ty Trung sestry to je legenda nebo pověst ne lol?

    Odpovědět

Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Mưu sự tại nhân, thành sự tại thiên

Člověk míní, Pán Bůh mění.

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5534x)
Hlasy
Ne32% (5055x)
Hlasy
Nevím33% (5293x)
Hlasy