Vietnamci očima Čechů

11.Prosinec 2012

Komentáře: 3

Ozvalo se mi pár lidí ohledně článku o Banánové generaci. Zde je ten nejnovější a také ten, který se mi nejvíce líbí.

Hezký blog. Rád jsem si početl. To s tou banánovou generací osobně neberu nějak moc pozitivně,. Z Vietnamce by se prostě neměl stát vyloženě Čech. No ale tedy co tedy vzejde z banánových dětí. Budeme tu mít za pár let velký počet sňatků banánového dítěte a původních Čechů?Něco takového by asi bylo dost likvidační pro vaši zdejší menšinu a její identitu. Mne jako českému vlastenci zas není sympatická představa, že by v budoucnu tu mělo hodně "nových Čechů" mít z půlky asijský původ. Čech by měl zůstat bílým a Vietnamec žlutým.

Tedy, co jsem z blogu vyčetl, dnešní banánové děti asi ještě, (pod vlivem nejbližšího - rodinného okolí) budou mít partnery uvnitř vaší komunity. Ovšem, jak  to dopadne s potomkem dvou banánových děti.Banánové dítě druhé generace už ani nebude mít kdo učit řeči, kultuře jejich předků, když sami banánoví rodiče nebudou hovořit mezi sebou rodným jazykem, ale češtinou? Až pak by tedy došlo k tomu, co jsem psal výše? Nebo se tomu zabrání, přičemž se použije obrácený prostředek předchozí vietnamské generace v ČR? Tedy, to, že by u 2.generace banánových dětí byl probouzen vztah ke Vietnamu prostřednictvím babiček a chův, patřících do současné generace prodavačů ve večerkách a stánkařů.

Ať zde tedy raději žijem vedle sebe, ne zcela smíchání do sebe.

Ještě samozřejmě jsem rád za relativně klidné soužití, ve srovnání smuslimskými menšinami na západě Evropy rozhodně. A rovněž bych řekl,že váš současný počet je tak OK (ruším, že asi tak 0,6% populace ČR).Nějaké další vlny už bych asi moc nechtěl.

Tak díky za odpověď. Ještě na závěr chci konstatovat, že tímto e-mailem nečiním něco, co nechci, aby někdo činil mne - tedy,nepovažuji ho za nějak hrubý, zvažení hodny apod.

U dalších generaci nevím, zda se "vrátí" k vietnamské části. Je tu několik možností:

1] První generace vychovávala banánové děti. Vědí, že se z nich pomalu stává více Čechy než Vietnamci. Pro ně to není zas tak velký problém.  Spokojí se s tím, že později si tu jejich potomek založí rodinu a budou zde žít. ČR má přece jenom lepší podmínky než VN. S tímto postojem vychovají i další generaci. Ti, kteří mají silnější city k VN, vychovávali svoje děti jinak, ale i zde je šance tak 50%, že se nestanou banány.

2] První generace odjede do VN, druhá tu zůstane a vychovají je českým způsobem.

3] První generace tu zůstane, mají raději ČR než VN

4] Konečně poslední možnost, že odjedou buď jinam do jiných států nebo se vrátí do Vietnamu. Stává se to zřídka. Nejčastějším důvodem je, že jsou ve finanční tísni nebo rodinné problémy.

Všude dobře, doma nejlíp.
A kde je to doma? Vietnam, Česko, vila, byt, pod mostem... každý je jiný.
Doma je tam, kde se tak cítíme.

Tagy:

Komentáře


  • pro autora

    22.12.2012

    Ani ses tady nenarodil...nepatris do teto generace.

    Odpovědět
  • ppp

    12.12.2012

    To se stane v cr leda tak za tisic let.

    Odpovědět
  • DoG

    11.12.2012

    nejlepsi je misit se jak kdo chce. at vzniknou misenci vsech jemnycj odstinu barvy, povah, talentu, vzhleu atd.. at uplne zhyne nejaka narodni prislusnost. ja ziju v nejake "CR" coz je pro mne entita ktera ma nake zakony nakou (pry) historii, bezny domaci jazyk (v byznysu nebo ve vztahu s cizincem nepotrebny), atd ale je to proste jenom jedna zmnoha zemi kde clovek muze zit. vlastne ani nejsem obcan, jsem odvedle, ale je mi take jedno, co to je za zemi. ziju proste na svete, s kymkoli chci a kdekoliv chci (krom mist kde me nepusti, treba KLDR). takhle to ja beru.

    Odpovědět

Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Chó cắn áo rách

Pes kouše roztrhanou košili.

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5525x)
Hlasy
Ne32% (5048x)
Hlasy
Nevím33% (5278x)
Hlasy