Dramatický nárůst nakažených COVIDem ve Vietnamu

2.Březen 2022

Komentáře: 0

Ještě v loni jsme měli denní počet nakažených v celé zemi v řádek desítek. Od Května stovky, od srpna 1.000-5.000, od listopadu už 10.000-15.000. Už jsem si myslel, že se toto číslo nemůže zvýšit, ale po TETu stoupá denní nárůst nakažených až na 110.000. Úmrtnost se pohybuje od srpna okolo 200-300, pak kvůli velkému počtu očkování se toto číslo snížilo na denní 100 bez vlivu na počtu nakažených, což je asi 0,2% - 0,5%. 

Celkem bylo ve Vietnamu 3,5 milionů případů nakažení virem. 40 tisíc úmrtí - úmrtnost 1,1%. Úmrtnost se v závislosti s počtem očkování v zemi snižuje. V zemi bylo podáno 194 mil dávek vakcín. Plně očkovaných 77%. Nejpoužívanější vakcíny ve Vietnamu jsou Pfizer, Astrazeneca, Sinopharm, Moderna a Sputnik V. Nyní se očkuje děti od 12-18let a plánujeme v nejbližší době také děti od 5let, převážně Pfizer. Na rozdíl od ostatních států v EU nebo v Americe, ve Vietnamu nejsou protesty proti očkování. Před rokem byly ještě vakcíny vzácné a někteří museli použít známosti či úplatky, aby se mohli očkovat. Očkování není zde povinné, ale většina lidí očkovat chce. Sem tam byly akorát stížnosti, od koho byla vakcína.

V Hanoji v posledních měsících stoupl počet nakažených z denních 100 na nynější 15.000. Dřive, kdy jsme stopovali pohyby všech nakažených, f0. Nyní už nesledujeme a pomalu lidi ve styku s nakaženými (F1) také nezveřejňujeme v rozhlasu. F0 pokud nejsou v těžkém stavu nebo nemají nebezpečné příznaky, mohou zůstat doma v domácí péči. Jsou ale nuceni zůstat doma v karanténě do doby, kdy mají negativní test. Pak musejí zůstat ještě pár extra dnů doma, ale není za to moc velký trest, když to někdo poruší. I ta karanténa je dneska už celkem volná.

 

Moje matka měla před týdnem chřipku, alespoň si to myslela. Po dvou dnech jsme radši provedli test doma. Vzali jsme vzorky z nosu, smíchali s chemickou tekutinou a dali 3 kapky do vzorku, který vypadá jako test na těhotenství. Měla hned 2 čáry. Místnímu úřadu jsem to hned neoznámil, chtěl jsem se ujistit, zda je test spolehlivý. Druhý den ráno jsem si koupil jiný test, od jiné firmy. Bohužel znovu měla 2 čáry - pozitivní, já s otcem 1. Máme  velký dům a v porovnání s jinými celkem hodně samostatných pokojů - 5. Od té doby jídlo 3x denně , koupelna a záchod v pokoji, takže nám nemohla nakazit. Si představte, že jiné rodiny, žijí spolu a nemají možnost nakaženého izolovat. Když se nakazí 1 člen rodiny, nakazí se všichni. V Hanoji jsou ještě menší domy, tam to musí být jako ve vězení.

 

Oznámil jsem úřadu. Zeptali se na jméno, počet lidí v domácnosti, kolik nakažených F0 a F1. Pak sdělili, že budeme muset obchod zavřít a zůstat v karanténě týden. Další den by měli provést zátarasu okolo domu, ale místo toho jenom nalepili ceduli s varováním. Mohli jsme libovolně jít z domu,nikdo nekontroloval. Je pochopitelné, že nemají dostatek zátaras. V Hai Duongu je denní počet nakažených 2300 lidí. Úmrtnost 0,1%. Nyní jsme pořád doma, zásoby jídla máme. Když něco chceme, tak zavoláme blízkým nebo prodavačům a ti nám přivezou. Máme v domě i tělocvičnu s pingpongem, takže si nestěžuju :)


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Đói cho sạch, rách cho thơm.

Hladový, ale čistý. Děravý, ale nepáchnoucí.

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5576x)
Hlasy
Ne32% (5087x)
Hlasy
Nevím33% (5339x)
Hlasy