Čemu byste se měli na Sapě vyhnout

9.Leden 2014

Komentáře: 0

Asi každý z vás už někdy o multikulturním a obchodním cenru Sapa někdy slyšeli. Je to velký, hodně velký areál plných vietnamských obchůdků, bister a všemožných věcí. Zároveň je největším místem v celé Evropě, kde se vyskytují nejvíce Vietnamců na jednom místě. Návštěvníci však na nějaké ty detaily zapomínají nebo nevědí a často tím vznikají trable.

 

Vyhýbejte se prvnímu kšeftu. Vietnamci jsou hodně pověrčiví. Jak hladce proběhne první obchod, takový bude celý den. Takže se nedivte, když Vás brzy po ránu vyhná z krámu, když mu tam rozeberete všechny věci a nakoupíte věci v hodnotě 50 Kč.

 

Jsme neustále pod tlakem! Omluvte nás, pokud na vás budeme křičet (mluvit nahlas). Stává se to převážně tehdy, když si věci položíte jinam než kde byly vyndáte z pečlivě zabaleného balení. Narozdíl od obchodních domů, kde každý zaměstnanec plní jenom jednu funkci, zdejší prodavači dělají všechno od úklidu, plnění regálů, příjem zboží až po prodej...

 

Pokud se vám zde něco nelíbí, prosím, neříkejte to nahlas. Česky sice moc neumíme, ale rozumíme. I když žijeme ve vaší zemi, ale kvůli stresu a dalším věcím (jsme horkokrevní), často na to zapomínáme. Mějte tedy pochopení, vyhnete (vyhneme) se tím případnému konfliktu.

 

Většinou ceníky nikde neuvidíte, proto se ptejte. Prodává se zde dle smluvní ceny. Jsou zde maloobchodní (spotřební) a velkoobchodní ceny. Pokud koupíte 1-5 kusů, neříkejte, že kupujte hodně. Pokud takto budete lhát, sice vám řekne příjemnější cenu, ale když zjistí, že koupíte jenom pár kusů, neprodá vám. Důvodem je to, že si vyberete určitá čísla a ty ostatní pak jako celé balení těžko prodá nebo to musí znovu pracně zabalit. Dejte proto předem vědět, jestli jste spotřebitel nebo obchodník.

 

Jdete-li pro potraviny, zeptejte se, rádi vám řeknou. Prodavači potravin budou lehce překvapení neboť je vzácností, aby Čech kupoval asijské ingredience. V hosporestauracích jsou na to zvyklí, ale ne všude dělají polévku, kterou chcete. Někde dělají jenom rýže, někde jenom kachny. Znovu, radší se zeptejte!

 

V celém areálu dalo by se říci platí zákaz stání. Parkujte tedy jenom na vyhrazených místech. Na nějakých místech někdo parkovat může, ale to neznamená, že vy můžete. Abyste pak nebyli překvapeni, když uvidíte botičku a následně 500kč pokutu. Nemá cenu se zde hádat. Toto platí pro všechny, jak pro Vietnamce, tak i pro Čechy.

 

To bude asi všechno. Zas tak hrozný to není. Užijte si malý Vietnam :)


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Mưu sự tại nhân, thành sự tại thiên

Člověk míní, Pán Bůh mění.

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5518x)
Hlasy
Ne32% (5041x)
Hlasy
Nevím33% (5268x)
Hlasy