Oslava na Sapě - Vietnamci jako národnostní menšina

25.Červenec 2013

Komentáře: 0

Včera ve středu 24.7.2013 se na parkovišti v Libušském tržnici Sapě slavilo uznání Vietnamců jako národnostní menšina v ČR. Od 3.7.2013 jsme se oficiálně stali národnostní menšinou.

 

Měla to být akce, která má získat pozornost jak Vietnamců, tak i Čechů na integraci. Jelikož Vietnamci rádi chodí pořádají koncerty, tak proč toho nevyužít. Za celou akci stojí Svaz Vietnamců. Pozvali si z Vietnamu lidové umělce (pozn. ve VN je to titul). Xuan Hinh - bavič, Trong Tan - národní písničky, Thanh Thanh Hien - pro starší (střední) generaci zmámá svým hlasem.

 

Většinou bychom pro slavnost zvolili pátek nebo neděli, ale tentokrát (nevím přesný důvod) to byla středa. Počítalo se s více než tisíci lidmi, restaurace Dong Do by proto nebyla vhodnou volbou.

 

Pódium a zvuk měla na starost česká firma, my ostatní .... no zbytek. Postavili jsme to podobně jako ve koncerty ve Vietnamu na otevřeném prostranství - ve předu tzv. vip místa, židle se stolem, zbytek vzadu seděli na školních lavičkách, které byly očíslovány od 1 do 1000. Na to měli místenky (i když nebylo zapotřebí, celá akce byla zdarma).

Jako obvykle, mělo se začínat v půl osmé, ale i 20:45 jsme stěží mohli program spustit. Nemyslel jsem si, že přijde tolik lidí. Jak jsem říkal, je to vlastně poprvé v Čechách, kdy se nějaký koncert tolik podobal koncertům ve Vietnamu, myslím tím celkovou atmosférou. Nebyli bychom správnými Vietnamci, kdyby se příležitosti někteří nevyužili - objevily se tu několik stánků s lidovými pochoutkami.

 

Moc jsem nedával pozor, budu hodně stručný: hoooodně dlouhý úvod, proslovy, i v češtině (skoro hodina). Pak písničky, každý umělec měl max jedno, dvě vystoupení (nedával jsem pozor, chodil jsem po areálu a fotil se s umělci :D). Nejsledovanějším byl bavič Xuan Hinh, co víc dodat, tomu rozumí každá generace bez rozdílu na věk a pohlaví.

 

Bohužel, někdy okolo půl jedenácté začalo pršet a vše tím rázem skončilo. Ale moc moc se mi tato akce líbila. Byla volnější, více vietnamského stylu.


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Ếch ngồi đáy giếng

Žába na dně studny

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5470x)
Hlasy
Ne32% (4987x)
Hlasy
Nevím33% (5224x)
Hlasy