Legenda o karambole

17.Květen 2013

Komentáře: 0

Kdysi dávno v malé obci žil jeden velmi bohatý muž. Když zemřel, jmění zanechal svým synům. Oba bratři se hodně lišili. Starší byl chamtivý, ale mladší byl naopak hodný a laskavý. Po jeho smrti starší syn zabral veškerý majetek, bratrovi nechal pouze strom karamboly. Mladší bratr si nestěžoval, dobře se o ní staral. Pravidelně ji zaléval a doufal, že mu přinese hodně ovoce, aby je mohl pak prodávat a uživit se.

 

Když bylo ovoce zralé, přiletěl havran a mlsnul si na nich. Byl velmi smutný, ale nedokázal s tím nic dělat. Jednoho dne stál pod stromem a čekal na havrana. Jako obvykle v odpoledne přiletěl, sednul si nahoře na stromě a začal jíst.

 

Mladší bratr řekl havranovi: "Havrane, prosím tě, nejez moje ovoce. Je to jediné, co mám. Pokud budeš jíst, moje rodina umře hlady."

"Neboj se", povídá havran, "vrátím ti to ve zlatech. Udělej si pytel tři dlaně dlouhé." Potom havran odletěl.

 

Mladší bratr se vrátil domů, vše od začátku vyprávěl své manželce. Ta mu pak udělala pytel přesně 3 dlaně dlouhé. Jak slíbil, další den havran přiletěl. Přistál na dvoře a nechal, aby si mladík na něj sednul. Letěli dlouho, přes velké moře, přes velké hory a nakonec přistáli na ostrově plné zlata. Mladík pytel rychle naplnil zlatem a vrátili se zpátky.

 

Přes noc se stal bohatým. Zpráva se roznesla k jeho bratrovi. Ten si chtěl nechat všechno zlato na ostrově pro sebe, začal prosit svého mladšího bratra: "Bratříčku, moc tě prosím, vyměním ti svůj dům, půdy, všechno co mám za karambolu." Mladší bratr jeho prosbu nemohl odmítnout, tak souhlasil.

 

Chamtivý bratr seděl každý den pod stromem. Jednoho dne přiletěl havran, bratr mu povídal stejná slova a havran stejně tak jako minule odpověděl. Šťastný bez sebe si chamtivý bratr místo 3 dlaně dlouhé udělal 9 dlaní dlouhý pytel. Přiští ráno přiletěl havran a odnesl ho na ostrov pokladů. Naplnil pytel a svoje kapsy zlatem a skočil zpátky na záda havrana. Cestou domů havran takovou těžkou váhu neunesl a shodil ho do moře.


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Lá lành đùm lá rách

Zdravý list pokryje potrhané

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (6170x)
Hlasy
Ne32% (5691x)
Hlasy
Nevím33% (5938x)
Hlasy