Vietnamská filosofie života

4.Duben 2013

Komentáře: 2

Život a smrt, filosofie života Vietnamců nese stopy různých náboženství v zemi. Vliv budhismu může být spatřováno pohledem na Zemi, jako na něco přechodného a nestabilního. "Život je jen prázdný sen" a všechny pocity štěstí, bohatství a moci jsou součástí osudu. Vietnamci přijímají svůj osud téměř jako stoicismu. Spokojí se se svým životem, ať je jakkoli pokorný. Tento pohled sebespokojenosti odráží taoistický pohled na život.

 

Podle názoru obyčejného Vietnamce, život na zemi je jenom pouhou zastávkou na cestě za smrtí a dalších reinkarnací. Vzhledem k tomu, že smrt je nevyhnutelnou a neodmyslitelnou součástí života, Vietnamci ji přijímají s klidem. Bývalo zvykem, zejména ve venkovských oblastech, kdy lidé měli připravenou rakev ve svých domovech jako příprava na smrt, která může přijít deset nebo dvacet let později. Bohatí si budují vlastní hrob i dlouho před smrtí. Tato vyrovnanost by neměla být chápána jako absence smutku a lítosti. Vietnamci věří, že život je pořád lepší než smrt, která je zahalena tajemstvím. Smrt pro Vietnamce neznamená zmizení. Pouze se rozpadne hmotný rám, duše nadále žije a udržuje se v  sérii reinkarnací.

 

Víra přežití tvoří duchovní základ pro uctívání předků, pocity vděčnosti vůči předkům tvoří morální základ vietnamské společnosti. Proto jsou Vietnamci hodně pověrčiví a v každé domácnosti najdete oltář, který má znázornit to, že na svoje předky a zahynulé blízké nezapomněli. Většina rodin má po předcích oltář umístěn na viditelným místě, v hlavním místnosti domu, většinou obývák. Na oltáři najdete fotku, kadidelnice, svícny a vonné tyčinky. Hlava rodiny je zodpovědný za řádné úctívání mrtvých předků. Na výročí úmrtí předka se pořádá každý rok speciální obřady. Na těchto rituálech nabízíme předkům oběti v podobě v dušeného kuřete a ovoce. Potom přijde na řadu úklona a modlitba před oltářem. Je to také příležitost pro členy rodiny, přátelé a blízké, aby se mohli sejít. Vždy, když je nějaká zvláštní událost, smutek či radost, svatby, narození, jsou obřady provedeny na počest předchůdců a informovat je o nových událostech.

 

Pojem Bůh patří Nejvyšší Bytosti. Tato bytost má moc, která může ovlivnit celý vesmír včetně osudů lidí. Nejvyšší Bytost, Pán, Bůh, vietnamsky Troi (nebe) není vidět, ale vidí vše a ví všechno. Nikdo ho nemůže oklamat skrývat věci. Vidí jak věci viditelné, tak i neviditelné, budoucnost i minulost. Je to tvůrce přírody, lidí a každému z nich poskytuje jídlo a štěstí. Jako soudce odměňuje hodné a hříšníky trestá.

 

Vietnamci v osud věří. Vše bylo předem naplánováno Bohem a ať děláte co děláte, nelze tomu uniknout. Bohatství, manželství a postavení jsou již předem určené. Osud každého člověka se rozhoduje v okamžik narození. Proto správný způsob, který lze dosáhnout štěstí je řídit se podle nebeského hlasu. Před významným událostem se poradí s věštcem, který jim řekne, kdy je vhodné období. Nicméně, Vietnamci nevěří, že osud je nevzdornou silou, ale nýbrž jenom vyjádření vůle Nebe.


Komentáře


  • Josef

    14.12.2013

    Ahoj,hledám vietnamské kamarády s kterýma jsem pracoval v roce 1985-1986 v Horním Benešově na státním statku.Nevím jestli to napíšu správně ale jmenoval se Tran Van Hop a Tring Xuan Hoi.Hlavně hledám toho prvního,byl to to super kámoš.Pepino.

    Odpovědět
  • Jana

    25.11.2013

    Hezký článek, můžete prozradit jméno autora?

    Odpovědět

Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Chó cắn áo rách

Pes kouše roztrhanou košili.

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5456x)
Hlasy
Ne32% (4979x)
Hlasy
Nevím33% (5213x)
Hlasy