Integrace Vietnamců

24.Únor 2013

Komentáře: 15

Všude slyším pořád téma o integracích Vietnamců v ČR. Ale je integrace opravdu zapotřebí? Proč se o ní někteří tolik zajímají?

 

První věc, kterou jsem udělal před napsáním tohoto článku je, že jsem se podíval na wikipedii, co to ta integrace vlastně je, zda jsem ji pochopil správně. Budování soudružné společnosti a odstraňování diskriminace. Tak to jsem pochopil správně.

 

Podle mě integrace není zapotřebí. Není zbytečná, ale ani nutná. Existují daleko horší problémy, na které je nutno se zaměřit. Na čtvrtém sjezdu Svazu Vietnamců v ČR se probíralo o integraci Vietnamců do české společnosti a že vietnamské děti se snadno splynují s davem... Ale ty děti jsou integrovaný až moc! Mateřský jazyk neovládají, tradice a zvyky neznají, své krajany pohrdají a další... Někteří se mnou nebudou souhlasit. Byl jsem často svědky těchto dětí, kteří se stánkům vyhýbají. Proč by ne, malý špinavý trhovec a s výslovností "šista padesát", vedle svého krajana by se jenom styděl a ostudou schoval do země. Zde si myslím, že je zapotřebí desintegrace, nikoli integrace.

 

Pro mě integrace znamená, že se musím více stát Čechy. Úspěšnou integraci si představuji takto: umím česky, pravidelně jím česká jídla, mám hodně českých přátel, dokážu říkat "po česku" vtipné hlášky, chodím na kulturní akce atd ... Češi mě sice pochválí, že jsem jeden z těch "lepších", protože jsem se jim zalíbil a přidal se na jejich stranu. Ve třídě jsme byli rozděleni na dvě skupiny: fanoušci Slávie a Sparty. Nikomu jsem nefandil. Nikdo se se mnou tedy nebavil, všechno co jsem dělal, stal jsem se středem výsměchu. Jakmile jsem sebe označil jako fanoušek Slávie, všichni začali se mnou kamarádit. Už jsem někam zapadal. Nemyslíte si, že je to stejné jako nyní s integrací?

 

Asi jsem znovu objevil Ameriku, ale přišel jsem na nápad, jak všechny tyto problémy vyřešit. Jednoduše, místo toho, aby se Vietnamci snažili někam zapadat, co takhle, aby Češi nás více poznávali a pak se přizpůsobili? Národní hrdost vám to nedovoluje? Cizinci jsme my, tak proč se musíte vy snažit se k nám přizpůsobit? Pokud budete takto myslet, tak i kdyby se Vietnamci zintegrovali, pořád by byli pro vás pouhými imigranty. A celá ta integrace spočívá právě v odstranění těchto odlišností ...


Komentáře


  • admin

    21.03.2015

    nj, kdyz jsem si to tedka znovu precetl, tak mi to take nedava smysl, viz posledni veta :))

    A hlavne, v clanku je hodne ironii :))


    Ale co jsem chtel rict je, abychom se prizpusobili mistnim zvykum a pritom si zachovali i to nase. Integrace, kterou ostatni maji na mysli, hlavne ti zeshora a Cesi je, aby se Vietnamci v Cechy staly. Ale jasne to neznemana, ze muzeme jako Vietnamci prdet na zakony :)

    Odpovědět
  • shennad

    20.03.2015

    Není v tom názoru nějaká chyba, když je psáno, že Češi se mají přizpůsobit Vietnamcům? No to by určitě mělo být naopak! Druhá věc je, že i když se narodí dítě Vietnamcům v ČR, tak pořád bude Vietnamec, i když bude mít české občanství. Vizáž je pořád asiatská. U mnoho Čechů Vietnamci nemají dobrou pověst za podvody, drogy a vydělávání na českých občanech za každou cenu. Stejně se to dřív nebo později bude měnit a co potom budou dělat Vietnamci v ČR? A poslední, onen vietnamský pisatel nepíše pořádně česky, měl by se více zgokonalovat v češtině.

    Odpovědět
  • unlu

    22.02.2014

    Pavla:

    Co vim, tak takove programy jsou jenom pro dospele. Deti s integraci problemy nemaji.

    Odpovědět
  • Pavla

    19.02.2014

    Ahoj. Pomáhám s učení jednomu vietnamskému chlapečkovi. Nemohli byste mi poradit úřad, který se zabývá integrací těchto žáků. Jako kvůli individ. plánu a tak. dÍKY

    Odpovědět
  • unlu

    3.10.2013

    Ale to je pak skoda nasich tradic :(

    Odpovědět
  • Do

    2.10.2013

    Integrace byl už problém sudetských Němců. Můj názor je, že člověk je tím kde žije. Pokud jsem Viet a žiji tady dlouho a mé děti se tu narodili, tak to jsou češi, i když mají jiné kořeny. Pokud se Čech odstěhuje do Vietnamu a žije tam dlouho a narodili se mu tam děti pak to jsou také Vietové a ne Češi. V opačném případě to způsobuje spíše jako obsazení domu, do kterého jsem pozval hosty a oni si ho potom přivlastnili a přejmenovali.

    Odpovědět
  • Peťas

    25.05.2013

    Píšeš: "Co takhle, aby Češi nás více poznávali a pak se přizpůsobili?"

    Já bych viděl problém v tom, že je pro běžného Čecha těžké informace o Vietnamcích a vietnamské kultuře získat. Kupříkladu mne zajímá kultura východoasijských národů obecně a mohu říci, že přestože je vietnamská menšina v ČR početně daleko silnější, mnohem více informací mám o Číně, Japonsku, Koreji. A to informace o východoasijských zemích aktivně vyhledávám (což většina Čechů nedělá :-) ).

    Například tento blog je dobrý počin v tomto směru, internet je mocný nástroj propagace. Vietnamská kultura má co nabídnout, tak toho využijte :-)

    Odpovědět
  • paula

    25.02.2013

    sucatraps:


    Tak určitě je to pro vietnamské děti mnohem horší než pro české děti, už kvůli přístupu české společnosti k Vietnamcům.

    Odpovědět
  • sucatraps

    25.02.2013

    paula:

    Ty důvody jsou podstatně rozdílné...
    Je to podle mě pro Vn o mnohem horší, než pro čecha...
    Nestydí se jen za své rodiče, ale všeobecně za všechny trhovce jak je napsáno výše v článku.

    Odpovědět
  • sucatraps

    25.02.2013

    unlu:

    Je to pravda, že v Česku horko těžko najdeš slušnou brigádu nebo práci pokud jsi "VN". Proč zaměstnat žlutého když můžu vzít bílého....

    Odpovědět
  • paula

    25.02.2013

    Unlu, taky mi připadá mnoho dnešních dětí rozmazlených, ale na druhou stranu je dost dětí jako ty. Po rodičích nic nechtějí a snaží se pomáhat. Jen jsem chtěla říct, že to je problém i českých dětí. Já se asi naštěstí pohybuji spíše v okruhu těch rodin, které děti nerozmazlují a snaží se, aby poznaly hodnotu peněz. A to jak českých rodin, tak i vietnamských rodin. A když už jsme u toho, tak hodně českých dětí se taky stydí za své rodiče, i když zase z jiných důvodů než vietnamské děti.

    Odpovědět
  • unlu

    25.02.2013

    Paulo, stykam se se vsemi vrstvy. Ale mas pravdu, zde je nejspise moje chyba, ze jsem hazel vsechny do jednoho pytle. Mozna to bude tim, ze jsem po rodicich nikdy nic nechtel a proto vsichni, kteri dostavaji vic nez ja jsou podle me rozmaleni. Urcit takovou hranici nelze a kazdy ji ma jinak stanovenou a podle toho druhe hodnoti.

    Vyse jsem napsal, ze deti se stydi, nikoli dospeli 18+. Priznam se, sam jsem se az do svych 15 take takto stydel a nechci, aby se dnesni deti chovaly stejne. Nemaji se za co stydet, to jsem chtel rict.

    Odpovědět
  • paula

    25.02.2013

    unlu připadá mi, že se pohybuješ spíš v té bohatší vrstvě Vietnamců. Tam to tak nejspíš chodí. Je to tím, že děti dostanou od rodičů vše co si řeknou, proto nemají důvod rodičům pomáhat. Tak to je i v bohatších českých rodinách. Ale u těch chudších obchodníků to tak není. Děti rodičům v obchodě pomáhají často už v 10 letech. A proč se děti stydí za své rodiče? Neřekla bych, že je to tím že jsou Vietnamci horší a horší, ale možná věkem..Pubertáci se za své rodiče stydí, ale asi nenajdeš 25 letého Vietnamce, který by se styděl za svou rodinu...Spíš na opak. A přesně tak to je i u českých dětí.

    Odpovědět
  • unlu

    24.02.2013

    Kazdy si mysli, ze mladi maji to nejlepsi z obou kultur, ale ono to tak neni. Vietnamec tu dostava kapesne 10x tolik co Cech, rodice sveho potomka rozmazluji. Cech od svych patnacti chodi na brigady, u Vietnamcu je to vyjimka uz. Jako duvod uvedou to, ze v Cesku je nikdo nezamestna... tak proc nepomahaji rodicum? Se mi zda, ze Vietnamci kazdym dnem horsi, coz je velka skoda. Mame byt pracoviti a dokazat to, co jini ne.

    Odpovědět
  • sucatraps

    24.02.2013

    Většina dětí hlavne ty z bananove generace co se tady narodila. Se stydi za sve rodice-trhovce. Je to dano predsudky a pausalizaci.

    Odpovědět

Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Tiên học lễ, hậu học văn

Zdvořilost nad vědomostí

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5571x)
Hlasy
Ne32% (5085x)
Hlasy
Nevím33% (5334x)
Hlasy