Svatba Čecha a Vietnamky

18.Říjen 2012

Komentáře: 16

Asi víte, že takovým vztahům moc nefandím. Jak jsem řekl, přes 90% manželství Vietnamec - Češka dříve nebo později skončí, ale za to Čech a Vietnamka, zde to vypadá nadějněji. Proč by ne, Vietnamky nebo obecně Asiatky jsou známé tím, že jsou věrné, slušné a mají větší zodpovědnost vůči rodině. Vietnamky vidí ve svých dětech něco pozitivního, Češky je vidí jako něco, co je zdržuje, jako kaziči zábavy či nástroje na zrychlení stárnutí. (a to jsem přehnal, neukamenujte mě za to :) A to Češi samozřejmě vědí, proto je v Česku po nich vysoká poptávka. Např. když zadáte na seznamu "vietnamka", našeptávač vám zobrazí jako další "vietnamka kontakt". Sice se ve výsledcích zobrazí xxx stránky, ale...to jsem zase odbočil někam jinam.

Ještě nikdy jsem na svatbě Vietnamky a Čecha nebyl. V Česku takových svateb moc nejsou. Jsme hold uzavřená skupina a více závislí na svých rodičích a ti chtějí, abychom brali krajana/ku.

Svatba se konala v úterý od 7 večer v luxusní restauraci Dong Do na Sapě. Na svatby se chodí ve společenských šatech. Dámy v dlouhých tradičních šatech, pánové ve smoking oblecích. U vstupu stojí slečny, které vám na oděv připíchnou větev. Dále tu pak jsou zástupci obou rodin, kteří nové hosty vítají a ukazují jim místo v sále. 

V sále jsou 16 kulatých stolů, každý pro 10 osob. Pro více hostů jsou k dispozici řadové a pojmou až 400 lidí. Velikost svatby závisí na známostech obou rodin. Průměrem je asi 150 - 300 hostů, větší až 700. Buď je tu organizátor, který vám ukáže, kam si máte sednout a nebo se prostě podíváte, jestli tu není někdo známý a přisednete si k němu. V 99% případech platí to druhé, protože první nikdo neposlechne.

Na stole byly už praveny misky, hůlky, lžíce, sklenice a láhev vína. Dále dušené kuře, sladká rýže, šunkový salát. Pak po každých 10 minutách přinesli číšníci: krabí polévku, smažené krevety obalované rýží, ryba na kari, rybí omeleta na tyči a v poslední řadě rýži a polévku. Od příchodu tu hraje lehká hudba. Pronajali si vietnamskou kapelu. Hrají tradiční lidové písničky až po mezinárodně známé písničky.

Na pódiu jsou vlevo hudebníci se svými nástroji, před nimi svatební dort, za nimi ozdobená stěna - kytky, papírová dekorace, jména nevěsty a ženicha. Úplně napravo pyramidová věž ze sklenic. Je skoro 8 hodin a na pódium přichází hlavní řečník (i za toho se platí). Za mírně hlasité hudby pronese úvodní proslov - ve vietnamštině i v češtině. Umělé petardy vybuchují a přichází ženich s nevěstou. Ženich trošku nezvyklý a nejistý, nikdy nezažil takovou svatbu. Všichni povstali a

 začali tleskat. Za nevěstou jde holčička, drží ji svatební šaty (měl s ní jít ještě kluk, ale ten seděl vedle mě příliš zabraný do jídla). Oba půjdou na pódium, tam po krátkém proslovu, stručné historii o ženichovi a nevěstě, básničce vystoupí zpěváci.

Asi po čtvrt hodině si vzájemně nasadli prstýnky, pak přípitek a na konec první (veřejný) polibek. Český ženich se choval přirozeně a nevěstu políbil hned několikrát za sebou. Potom oba prošli všechny stoly, kde jim hosté poblahopřáli. Pronajali si ještě českého zpěváka (sice zazpíval anglické písničky...) a české taneční duo.

Asi v devět svatba pomalu končila a hosté postupně šli na pódium, aby se mohli s nevěstou a ženichem vyfotit. Zde tu na ně také čekali bedna, kam se hází obálky s penězi jako svatební dar - zpravidla 1000 na osobu, 2000 na rodinu. A jak jim to klape? Na to se jich příště zeptám.


Komentáře


  • Zeda

    24.12.2021

    Děkuji za odpověď. Vím, že máte pravdu. Shodou nešťastných a zlých náhod jsem se rozešel s jednou vietnamkou. Bohužel. A nebýt tragické nehody, která postihla její rodinu v té nejnevhodnější chvíli, věřím, že bysme byly pořád spolu.

    Odpovědět
  • admin

    22.12.2021

    Zeda:

    těžko. Za prvné, jazyková bariéra u téhle věkové skupiny je velmi vysoká. Pokud tu rodinu nemají, tak se budou chtít vracet do Vietnamu. Pokud mají, tak nemáte šanci. Ale neztrácejte naději, pracovité vietnamky ve večerkách nebo v továrnách můžete stále najít.

    Odpovědět
  • Zeda

    14.12.2021

    Dříve jsem s jednou vietnamkou chodil. A nyní bych se opět po mnoha letech rád s nějakou seznámil. Jen nevím, jestli by nějaká 40 - 50 let byla "volná".

    Odpovědět
  • Klouzac

    14.09.2021

    Myslím si že bych neměl problém milovat a být šťastný s roztomilou vietnamkou. Naopak,..

    Odpovědět
  • justme

    15.01.2015

    Co se tyce deti smisrnych paru tak to lehke moc nebudou mit. Jsem jedna z nich a muzu rict ze rasizmu jsem si uzila docela dost. Rasisticke chovani prevazuje medzi muzmi, zeny jsou vic pratelske. Takze jako smisene dite,devce, muze vase sebevedomi dostat mnoho trhlin diky agresivite z jich strany. A kdyz jste ve veku kdy si jine uz hledaji/nasli partnera tak je to dost obtizne najit nekoho pokud nemate stesti na kluka ze sve komunity nebo 'normalniho' belocha. A tech je malo. Sve o tom vi i bile Cesky ktere taky hledaji jinde. Lidi jinych ras proste musi tvorit komunitu kde jejich deti budou mit lepsi sanci na normalni zivot. Je to omnoho lepsi reseni nez zaclenovat se nekammkde je tolik nesnasenlivosti, zavisti a mnoho jinych problemu.

    Odpovědět
  • vít

    12.02.2014

    Omlouvám se za ten začátek příspěvku,nějak mi tam skočil konec.
    Mělo to být"po delší době a z pohledu etnického čecha"

    Odpovědět
  • vít

    12.02.2014

    ...je jedno. Osobně nevěřím že dítě ze smíšeného manželství bude cítit frustraci když se narodí do funkční rodiny. Nehledě na to si myslím to samé jako jeden vietnamský tatínek (to jsem někde četl) že děti ze smíšeného manželství jsou stejně nejhezčí :-)
    Shrnuto- nedával by jsem takovou váhu rozdílům ale naopak podobnostech- myslím že těch mají češi a vietnamci víc než si všichni myslí.

    Odpovědět
  • vít

    12.02.2014

    jounka
    Snad nebude nevhodný se k tomuhle tématu vyjádřit i po delší době ostatní se vždy poddá.ledu etnického čecha.
    Mě osobně se přiznám je úplně jedno jakou kdo má kulturu. Jestli se cítí čechovietnamec lépe v české,vietnamské nebo jiné kultuře je jen jeho věc,každý jsme jiný a každý má právo na sebeurčení ať má kořeny jakékoliv. Co si budeme povídat-vietnamci narozdíl od jiných minorit mají velkou výhodu a potenciál ve své pracovitosti a (samozřejmě že ne všichni-nechci paušalizovat). Proto nemají mladí velké problémy se svými vrstevníky a osobně myslím že české prostředí je celkem tolerantní-až na část občanů jež jsou hloupí,frustrovaní a netolerantní(nejlépe vše do hromady).
    Pracuji ve školství a vidím že to prostě funguje-jinak to ani nejde jelikož kdyby se mladí vietnamci scházeli jen se "svými"nejspíše by měli dost úzký rozhled protože by jim v jejich věku moc přátel nezbylo.
    A co se týká hesla "svůj k svému" dle mého je rasistické. Každý má svůj život a může si ho naplánovat s kým chce. Je pak na něm a jeho rodině jak jak se ke všemu postaví,láska se dá i vyvzdorovat.
    A děti? Proboha pro dítě je nejdůležitější mít milující rodiče(nejlépe dva),ostatni

    Odpovědět
  • Lenka N

    21.07.2013

    Ziji 10 let v Berline kde je spoustu cizincu a musim rict ze Vietnamska komunita je mi sympaticka .

    Odpovědět
  • unlu

    5.05.2013

    chapan:

    ee, kdyz je vidis na ulici samotne, neznamena, ze nemaji pritele. Preci ty sam nechodis VSUDE se svym klukem/holkou :)

    Akorat kdyz jde Vietnamec po ulici, ihned si ho vsimnes - co nosi, co ma, s kym je ... ale Cecha si nikdo nevsimne.

    Odpovědět
  • chapan

    27.04.2013

    Někdy je mi líto vietnamských slečen, když je vidím potulovat se po městě samotné. České dívky si užívají se svými protějšky a ony jsou tak samy a přitom některé z nich docela hezké.
    Představuji si, jak by byly ve své zemi Vietnamu obletované a šťastné mezi svými. Zkrátka Vietnamci v ČR jsou dost vidět, jak jsou jiní a je škoda, že je k tomu pobytu zde nutí jenom ekonomický přínos. Je s podivem, že tak velká země Vietnam si není schopna jít třeba cestou Číny a udělat si svou ekonomiku. Místo toho posílá mladé lidi po světě, aby posílali peníze do Vietnamu. Zvláštní přístup. Proč na té diskusi na MV nepadla tato otázka ze strany mladých Vietnamců?

    Odpovědět
  • jounka

    27.04.2013

    Myslím si, že svůj k svému. Jistě to může klapat s cizincem, ale v případě Vietnmaců a Evropanů je to problém pro míšené děti.
    Ze své praxe znám tyto problémy a děti ze smíšených rodin se cítí být rodiči nějak podvedeni, protože nepatří nikam a mají s tím problém. Každý by si měl takové soužití uvážit, protože nejde jenom o ty dva, ale právě o jejich děti.

    Odpovědět
  • Lady Kobliha

    28.01.2013

    Moc parádní článek!:) takových piš co nejvíc, tyhle informace se jinak prostě nedovím, ale zajímá mně to. Např. popis vietnamské svatby podle tradičního způsobu, jak probíhá ve Vietnamu.Nebo třeba pohřeb, o tom sem slyšela taky jen něco málo...

    Odpovědět
  • admin

    2.01.2013

    Ahoj, nepsal jsem, ze Cesky nejsou verne. Spise jsem mel na mysli, ze Vietnamky jsou vernejsi :) Vychovavat deti by mela z vetsi casti matka. Ale obecne se povida, ze syn -> matka, dcera -> otec.

    Odpovědět
  • Nanami

    1.01.2013

    Moc se mi líbí Vaše stránky. Články mají hlavu, patu a pravdu. Přes to mám ale jednu výhradu.. jsem (polo)Češka a tak nejsem moc ráda, když vidím, jak nás všechny "hážete" do jednoho pytle, jako jste tak udělal s těmi dětmi. Děti bych jednou chtěla a určitě je neberu tak, jak jste popsal. Je pravda, že tady v ČR se dětem dává až moc velká volnost, proto je chci vychovávat ve "vietnamském stylu" o což se z větší části postará manžel. :)A za další kdo řekl, že Češky nejsou věrné a slušné? Nesoudila bych z většiny celek. :)

    Odpovědět
  • Cafeviet.eu

    8.11.2012

    Có bản dịch ra tiếng Việt nữa thì hay

    Odpovědět

Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Lá lành đùm lá rách

Zdravý list pokryje potrhané

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5518x)
Hlasy
Ne32% (5041x)
Hlasy
Nevím33% (5268x)
Hlasy