Chutná vám psí maso?

11.Září 2012

Komentáře: 10

Pro mnohé odporné. Psí maso se stalo běžnou součástí vietnamské kultury. Nejvíce se psí maso proslavilo díky Vietnamu a Číně, kde je největší množství konzumace tohoto druhu jídla. Důvodem, proč se začalo připravovat jídla z těchto "domácích" mazlíčků bylo, že... zkrátka hlad. Teďka byste si mohli myslet, proč nejíme něco jiného, třeba nějaké rostliny, obilí atd.. I toho bylo málo... Ale teďka něco málo o tom, jak se dělají.

Psí maso se nejí prvního dne lunárního měsíce, přinese vám smůlu. I obchody mají v těchto dnech zavřeno. Ve Vietnamu se v domácnosti většinou chovají psi, aby hlídali dům. Takoví psi se zpravidla nejí. Ve Vietnamu je 6 nejznámějších způsobů:

1) Dušené psí maso - Hấp (luộc)
2) Psí maso s krevetovou omáčkou - Rựa mận
3) Psí klobása - Dồi chó
4) Grilované psí maso - Chó nướng
5) Psí polévka s bambusovými výhonky - Canh măng thịt chó
6) Smažené psí maso - Thịt chó xào lăn

Mohli byste někde slyšet 7 způsobů, ale každý říká něco jiného a závisí podle místa... Psí maso lze nahradit vepřovým či kozím masem, tzv. psí substitu (giả cầy). Všechny výše uvedené nejsou moc odlišné od ostatních druhů jídel, ale pozor na dvojku. Pokud vám přijde, že rybí omáčka "smrdí", tak krevetová omáčka vám bude "smrdět" více. Pokud si na tuto neobvyklou chuť zvyknete, tak si ji zamilujete.

Tuto omáčku koupíte ve specializovaných obchodech a radši se neptejte, z čeho nebo jak se vyrábí. I mně veteránovi málem přešla chuť, když jsem slyšel různé historky o ní. 

Psí maso se jí s rýžovými nudlemi, palačinkami, bylinami a krevetovou omáčkou. Jako pití rýžový alkohol nebo pivo, ale rozhodně ne zelený čaj - spolu s psím masem má nežádoucí účinky.

A nakonec jenom taková zajímavost. 99% mladých v ČR psí maso nejí, staří kvůli vysoké množství výživné energie maso nejí. A ve Vietnamu psí maso už dávno není "v módě" a tak se stalo levnějším než kuřecí či vepřové (70 kč/kg).

Tagy:

Komentáře


  • Všichni.kdo.jedi.psy.brutalne.

    22.02.2020

    Já mám dva psy jsou to neskuteční kamarádi co mi pomáhají při práci.
    Jsou hodně sympatičtí a zároveň hezký hlídají.
    Takže pokud potkám někoho kdo žere psy by se měl rozloučit se životem.

    Odpovědět
  • Jakub Doležal

    9.05.2015

    Omezovat konzumaci a přípravu psího masa z hloupých a malicherných důvodů, např.že duševní mrzáci týrají psy i jiná zvířata svou "přízní", protože jim jejich duševní porucha neumožňuje plnohodnotně komunikovat s lidmi. Už brzy přijde doba, po zásadních legislativních změnách, kdy bude každý moci svobodně zabíjet a jíst jakékoli jedlé zvíře a ten, kdo by mi v tom chtěl nějak, i náznakem, zabraňovat, bude moci být zcela beztrestně usmrcen jako těžký zločinec.
    Sám psí maso jím,i moji přátelé a známí. Nejvýhodnější je pořídit si mladého, velkého a zdravého psa z různých útulků, dobré je, aby měl dostatek svalové hmoty a téměř žádný tuk. Porážka psa nejjednodušší pro nezkušené osoby: tělo psa na jedné straně dveří, ostrým nožem či kutrem proříznout hrdlo pod hlavou na straně druhé, mít připravenou nádobu na krev, prostě je z toho trochu svinčik. Nejlépe se to provádí ve dvou, jeden tlačí celou váhou na dveře, druhý podřezává a sbírá vytékající krev. Kdo si na to netroufá, musí požádat psího řezníka.

    Odpovědět
  • unlu

    2.05.2015

    Oficialne nikde a je zakazane psi maso prodavat :)

    I kdybyste psi maso nekde koupili, tak stejne budete potrebovat nekoho, kdo Vam ho uvari. Takze jedine najit si vietnamskeho kamarada, ktery pravidelne pojidava a zeptat se ho :)

    Odpovědět
  • J

    1.05.2015

    Docela rád bych o ochutnal i v ČR, nevíte, jestli se to oficiálně prodává..zvíře jako zvíře, nebo ne?..jinde jsou posvátné krávy, někdo se nedotkne vepřového..to jen u nás si někdo psy staví na úroveň lidí..

    Odpovědět
  • H

    7.02.2015

    Myslím, že pojídání psího masa přinese smůlu, když ho pojídáte kterýkoli den, ne jen první den lunárního měsíce, díky tomu se narodíte jako pes, kterého sní vasi potomci.

    Odpovědět
  • Vita

    2.10.2012

    Teď jsem se vrátil z Vietnamu. Mimo centrum Hanoie bylo normálně v takový hospůdce na jídelním lístku. Speciální řeznictví jen se psama mám i vyfocený na tržišti v Hanoi (kousek od jezera B-52)

    Odpovědět
  • unlu

    14.09.2012

    daji se sehnat vsude. V Hanoji je dokonce jedna ulice, kde vsichni prodavaji.

    Ten, ktery psi maso neji, tak si toho ani nevsimne. Nejsou to luxusni restaurace...

    Odpovědět
  • O

    13.09.2012

    L:

    A kdy jsi tam byl naposled???

    Já tam jezdím skoro každý rok....

    Možná to tam měli nejaci venkovaniříkají jim že jsou z que nebo jak se ti píše asi k nim patříš :DD

    Odpovědět
  • L

    12.09.2012

    to O: Blbost, stále se to jí i ve městě. Nedá se to sehnat na každém rohu, ale přeci jenom dá. Měla jsem ho v Hanoi.

    Odpovědět
  • O

    11.09.2012

    Ve Vietnamu už jen málokde seženeš psí maso. Nikdo to tam už dávno nejí možná jen někde v zapadákově nebo negramotní venkovani...

    Odpovědět

Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Cờ vô phong

Vlajka bez větru

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5568x)
Hlasy
Ne32% (5084x)
Hlasy
Nevím33% (5333x)
Hlasy