Spory o Hoang Sa a Truong Sa

3.Září 2012

Komentáře: 3

Hoang Sa a Truong Sa jsou malé ostrovy patřící Vietnamu, alespoň dle mezinárodního práva. Spory o tyto ostrovy vedou vedou několik států v JV Ásii už celkem dlouhou dobu. Hoang Sa a Truong Sa leží mezi Vietnamem a Filipíny, ale i přesto Čína, Malájsie a i Brunej si myslí, že patří právě jim.

Proč je o tyto ostrovy takový zájem? Ropa a strategický bod. Každý uvedený stát má svoje vlastní důkazy, proč patří jim. Zatím nejdůvěryhodnější jsou právě ty vietnamské. Tyto ostrovy jsou neobydlené. Vietnam posílá vojáky, aby tyto ostrovy hlídala. Podle spekulací se očekává, že Čína na tyto ostrovy dříve nebo později zaútočí. Mezinárodnímu konflitu chce Vietnam předejít a chce se s Čínou domluvit - zatím marně. Dle zpráv se chce Vietnam válce vyhnout a jít diplomatickou cestou, ale Čína na to odpovídá agresivními útoky na chudé vietnamské rybáře.

O ostrov měla Čína zájem už dříve v minulosti a nebála se použít vojenskou sílu v letech 1956, 1974 a 1988. V posledních letech se tato situace zhoršuje. 

Poslední dobou:
Čína přesunula svou flotilu blízko těchto ostrovů a případy únosů a "mizení" rybářů v této oblasti vysvětlují jako omyl, narušení prostoru či je považovali za kriminálníky. 
Čína srovnává tento mezinárodní incident jako konflikt s Tibetem a Taiwanem. Krůček k vyhlášení války Vietnamu.
Vytvořila novou provincii, která v územní plánu má i tyto 2 ostrovy.

Protesty v ulicích Hanoje v létě 2011 a 2012 byly přerušeny policií. Na internetu se na to objevily nové články s tituly "Číňané podplatili vietnamské politiky" nebo "Vietnam se bojí Číny". Každopádně, žádné "sdílení" nebude. 

Komentáře


  • cong dinh

    20.10.2014

    Cina je takovy velky stat.Nejde ji jinak chovat nebo co? Proc porad provokujou Japonsko,Filipinny a Vietnam? proc nedelaji Cinane jine velke veci nez toto?Umeji akorat "sbirat zbytky od jidla padajiciho na zemi".Nazdar Cino!

    Odpovědět
  • unlu

    3.09.2012

    drive jsme nemeli co ztratit, takze v jednote byla sila. Tedka si kazdy jede solo... nevim no

    Odpovědět
  • Ops

    3.09.2012

    Snad nejsme jako Češi co se nechávají ojebat každým státem do zadku jako děvky:D (viz.Rak.Uhersko Němci, Rusové atd.)

    Doufám, že se vzepřem a ukážem svou moc.
    Je to sice velmoc, ale měli by vědět že jsme jako jediný porazili USA...a jednou jsme Čínu před 100 lety už porazily...

    Odpovědět

Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Tiên học lễ, hậu học văn

Zdvořilost nad vědomostí

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5486x)
Hlasy
Ne32% (5002x)
Hlasy
Nevím33% (5238x)
Hlasy