Hanoj, kulturní dědictví

5.Leden 2012

Komentáře: 0

Hanoj, vietnamsky Hà Nội, je hlavním městem, kulturním, politickým a hospodářským centrem Vietnamu. Městem protéká Rudá řeka (sông hồng). Hanoj má pouze 3340 km2, ale žije v něm přes 6 mil. lidí. Takže zhruba 1800 lidí na 1/km2.

První zmínky o městě je z 10. st. n.l (někde se uvádí 6. st.), kdy severní Vietnam byl pod vlivem Číny. Králi Ly Thai To se místo zalíbilo a zvolil si jako své město. Město dostalo svůj první název - Thang Long (vzlétající drak), tehdy ještě říše Dai Co Viet. Od té doby až do 19. století byl Hanoj velmi důležitým městem. Od roku dynastie Nguyen se všechnu slávu přesunulo do nového města Hue. Za vlády panovníka Minh Mang získalo město svůj dnešní název - Hanoj.

Z původního Hanoje zůstalo do dneška tzv. 36 ulic. Každá ulice se jmenuje podle své specializace, např. Kuřecí ulice, Broskvová ulice, Bronzová ulice, Měděná ulice ... Symbolem města a také středem města je Jezero navráceného meče (Hồ hoàn kiếm). Uprostřed jezera je Želví věž. Podle legendy, za vlády panovníka Le Loi se objevil želví bůh Kim Qui a půjčil mu magický meč, který zajistil vítězství proti čínské dynastii Ming. Za zmínku stojí ještě stavby z doby francouzské kolonizace: Hanojská opera, most Long Bien, prezidentský palác nebo katedrála svatého Josefa. Po Ho Či Minově smrti bylo v roce 1975 postaveno Ho Či Minovo mauzoleum. Ho Či Minovo tělo je od té doby zachováno ve skeníku, jeho tělo je v klimatizované kamenné místnosti dobře zachováno. Určitě si také nenechte ujít Jednonohou pagodu a Chrám literatury.

Hanoj je velmi lidnatým městem. Autem se v rušných hodinách nikam nedostanete, jediným řešením jsou motorky. Turistům však jízdu na motorek nedoporučuji. Za jízdy "xe ôm" se vám určitě zvýší krevní tlak, silniční pravidla zde skoro neplatí. Kdo má hlasitější klakson, ten jako první jede. Stejně je to tak při přechodu přes silnici. Nečekáte na zelenou a nečekáte, až se zastaví, pomalu půjdete a sami se vám vyhnou.



Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Cá không ăn muối là cá ươn, con không nghe cha mẹ trăm đường con hư

Ryba bez soli je ryba shnilá, dítě neposlouchající rodičů je nevychované

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5485x)
Hlasy
Ne32% (5001x)
Hlasy
Nevím33% (5235x)
Hlasy