Legenda o melounu

8.Prosinec 2011

Komentáře: 0

Bylo nebylo, šestý syn krále Hung Vuong V. Mai An Tiem neuposlechl rozkazy svého otce a byl vyhoštěn z království na opuštěný ostrov. Princ si sám musel postavit stan, studnu pro vodu a pro jídlo lovil ryby a divoká zvěř. Jednoho dne našel zvláštní ovoce zelené barvy, kulaté a velké jako míč. Rozpůlil si záhadné ovoce. Zjistil, že vnitřek je červený. Neopovážil se ji ochutnat, bál se, že by bylo otrávené.

Uběhlo několik týdnů a přichází slunečná sezóna. Bylo takové horko, až všechny rostliny zvadly a studna vyschla. Jednoho dne, An Tiem byl tak unavený a žíznivý, že musel nové ovoce ochutnat. Nevěřil svým jazykům, ovoce mu moc chutnalo a zahnalo žízeň. Pokusil se ji pěstovat okolo domu. Brzo byl celý ostrov obklopen zelenými ovoci.

An Tiem vytesal své jméno a název ostrova na ovoce a hodil je do moře. Později, rybáři našli ovoce plovoucí na hladině oceánu. Zpráva o záhadné ovoci se rychle dostala na pevninu a obchodníci se snažili zjistit původ a cestu k ovoci. Opuštěný ostrov se tak změnil v rušné místo. Ostrov začal být obklopen lidmi, někteří se tu usadili. Novinka dojde i ke králi.

Král byl velmi pyšný na svého syna, který dokázal sám překonat všechny obtížnosti a nebezpečí. An Tiem byl povolán, přivezl si s sebou ovoce, nabídl ji svému otci. Král mu pak přenechal korunu a Mai An Tiem se tak stal králem Hung Vuong VI.

Od té doby je ovoce známo jako meloun (dưa hấu) a je symbolem štěstí. Lidé si ho často na nový rok darují svým blízkým a přátelům.


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Cá không ăn muối là cá ươn, con không nghe cha mẹ trăm đường con hư

Ryba bez soli je ryba shnilá, dítě neposlouchající rodičů je nevychované

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5553x)
Hlasy
Ne32% (5075x)
Hlasy
Nevím33% (5315x)
Hlasy