Trung thu - vietnamský den dětí

16.Září 2011

Komentáře: 3

Vietnamský den dětí nebo-li „tet trung thu“, který se slaví každý rok v 15.8 podle lunárního kalendáře. Letos to bylo pondělí 12. září, ale slavilo se už v neděli, neboť v pondělí by děti museli jít do školy. Trung thu, svátek uprostřed podzimu, je den, podle kterého je měsíc nejjasnější a také nejkulatější. Podobně jako mezinárodní den dětí 1.6, i zde se pořádají různé akce, hry, soutěže, někdy i vyznamenání dětí s úspěchy ve škole. Tento svátek má vlastní pochoutky, které se dělají jenom na tuto příležitost. Koláče, cukroví jsou hranaté, které představuje zemi, a nebo kulaté, které znamená měsíc nebo také sjednocení, tedy rodiny.

Svátek středu podzimu vznikl nevím už kdy, ale je tradicí mít v tento den lampióny. O jeho vzniku mluví několik legend. Jedna z legend praví, že čínský panovník pořádal soutěž o nejkrásnější lampičku. Celá země mu posílala lampióny různých tvarů, velikostí a barev, ale nelíbilo se mu. V jedné vesnici žil mladý muž Luc Duc, kterému se v noci zdálo o duchovi, jež mu poradil, jak vytvořit nejkrásnější lampičku. „Vezmi barevný papír, bambusová vlákna a tyčku a udělej z toho hvězdu. Okolo namaluj různé postavy lidí a zvířat, uprostřed umísti svíčku a její světlo je oživí.“ Luc Duc se řídil jeho pokyny a vyhrál soutěž. Dnes se všichni spolu soutěží o nejoriginálnější a nejhezčí lampičku.

Tento svátek se letošní rok slavil v Praze na Sapě, v Brně a dalších částech ČR, kde je velká vietnamská komunita. Způsoby pořádání jsou všude podobné. V Praze se začalo ve tři odpoledne, ale lidi přišli už dřív. Svátek začalo obvykle lvím tancem, po té byly lidové hry pro děti, sportovní hry. Děti z mateřské školky Sen Viet také přispěli velmi zajímavým představením. Kousek od hřiště byly kolotoče a dráhy. České děti z okolí si tuto příležitost také nenechali ujít. Čech nebo Vietnamec, všichni se vrhali na nejrůznější hry a kulturní odlišnosti si nevšímali. Vyznamenání obdrželo 700 dětí od vietnamské ambasády a Svaz Vietnamců v ČR. Generální ředitel Sapy Hoang Dinh Thang řekl, že vietnamská komunita je hrdá na  úspěchy svých dětí ve školách. Dále přál všem dětem, aby měli co nejlepší studijní výsledky ve školním roce 2011-2012 a také si zlepšili svoji vietnamštinu.

Komentáře


  • unlu

    27.09.2011

    ty uz tedka nesezenete. Snad nekde v centrech jako na Sape, v brnenske trznici atd.. ale dost pochybuju

    Odpovědět
  • klarka

    26.09.2011

    nevíte, kde se dají ty lampióny koupit? Vypadají hrozně pěkně

    Odpovědět
  • online

    18.09.2011

    v Česku taková tradice úplně chybí. Sice dříve něco takového bylo, ale teďka už je to dávno mrtvý. Na svátky se těší akorát mladí, kteří spolu popíjejí

    Odpovědět

Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Tiên học lễ, hậu học văn

Zdvořilost nad vědomostí

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5530x)
Hlasy
Ne32% (5051x)
Hlasy
Nevím33% (5288x)
Hlasy