První Tết po 21 letech

10.Březen 2016

Komentáře: 0

Po každé, když jsem se vrátil do Vietnamu, bylo vždy až po Novém roce. A když jsem tu byl před, tak jsem také musel odletět před. Už pomalu jsem začal zapomínat, jak tu zde vypadá atmosféra Tết.

 

 

Nejdůležitějším obdobím není první či poslední den v Novém roce, ale týden před ním. Zhruba od 24. prosince podle lunárního kalendáře začíná být na ulici rušno. Vietnamci se připravují na Nový rok jako podobně Češi na Štědrý den, ale ve větším měřítku a období svátku trvá déle. Shání se pití, vaří se tradiční jídlo, stromek - broskvoň, uklízí se, aby hosté prostě žasli. Další věc, která se hodně shání jsou drobné. Ano, drobné peníze, které se dávají do obálek (dříve rovnou na ruku) dětem. Vzhledem k tomu, že příbuzných má každý 15, známých tak 50 a každá rodina má 2 děti, tak dávat každé dítěti 50Kč vyjde celkem draho. Kromě dětí se dává také starším, těm se dává tak 200Kč. Dneska, 5 dní před Novým rokem, jsem jel do banky si rozměnit, tam bohužel už neměli. Ale tento problém vyřešily známosti :)

 

Jako další, co se musí připravit, byly stromky. Jelikož jsme zrovna tento byli hodně zaneprázdněni, tak jsme stromek - kumkvát mohli koupit až v poslední den. Stromek ještě v poslední den ráno stál milion Dongů, od pěti odpoledne už jenom 200tis Dongů. Následující den by byl už bezcenný. 

 

Před Novým rokem se hoduje mezi známými, kolegy, kamarády a po se zpravidla navštěvuje příbuzné, jede se za rodinou na venkov, do rodného městečka. Kamarádi, kolegové a šéfov, žáci chodí do domů blahopřát k Novému roku. Tam spolu popíjejí čaj, jí sladkosti a slunečnicová semínka. Žáci dostávají dárky v podobě peněz pro štěstí obvykle se slovy, ať hodně jí a rychle vyrostou. Šéfové dostávají peníze od lidí, kteří si chtějí šplhnout. Většinou to bývá tak, že šéf odmítne, ale dotyčný řekne něco ve stylu, že je to maličkost a v budoucnu se spolu budou ještě častěji vídat a ať jejich vztah jenom kvete a kvete :)

 

 

Před Novým rokem se dá jedním slovem shrnout jako Příprava, po jako návštěva. Ale zde pozor, jaký host k Vám přijde jako první, takto se budete mít po celém roce. Lidé si proto vybírají úspěšného mladého člověka, aby jim přišel jako první host. Pověrčivější pak ještě vybírají podle data narození a znamení. Hostitel ve znamení vody určitě nebude chtít jako první návštěvu někoho ve znamení ohně :)

 

Pokud se k někomu přijde s úmyslem pouze navštívit, pozdravit a poblahopřát, tak se tu také nezdrží dlouho. Taková návštěva trvá asi 30 minut. Delší návštěvy skončí tím, že hostitel připraví hostinu. Ta bývá ve všech domácnostech VELMI podobná. Vařené kuře (vyndá se z oltáře), skleněné nudle s bambusem, šunka a Banh Chung - čtvercová zabalená zelená rýže. Když toto kombo jíte každý den a rovnou 4-5x, doma se vám to pak už hnusí. Sranda bývá, když se snažíte každému hostovi to samé nabídnout s tím, že jenom vy máte to nejlepší, nikde jinde nenajdou a ať to musejí okusit. A jako správný hostitel jim před odchodem dáte jako malý dárek Banh Chung :) Jenom pro info, Banh Chung jsem jedl tak 10 dní, každý den 3x, ráno, oběd večeře.

 

Všechny obchody se během prvních 2 - 3 dnů úplně zastavily. To samé platí pro autobusy. Jediným řešením pro dopravu mezi městy byla soukromá auta a taxíky. I ty rovněž byly velmi vzácné. Silnice naprosto prázdné, lidé zůstavají uvnitř domů, proto Vietnam radši navštěvujte na jaře či na podzimu. Doporučuji podzim, který bývá jako květen v ČR. 


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Tiên học lễ, hậu học văn

Zdvořilost nad vědomostí

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5462x)
Hlasy
Ne32% (4982x)
Hlasy
Nevím33% (5219x)
Hlasy