Chřipka po vietnamsku

15.Leden 2015

Komentáře: 4

Prosinec a leden je období, kdy je nejvíce nemocných lidí. Nebývá tomu jinak i ve Vietnamu. U nás je převážná část roka teplo. Domy jsou tak od pradávna postavená s malinkatými "díry" a nebo dřevěnými okny, které nejsou vůbec těsné. Nemají za úkol uchovávat teplo uvnitř domu jako v Evropě. A právě kvůli tomu se u nás lidé často onemocňují.

 

Typické jsou chřipka (cúm), nachlazení (cam lanh) a teplota (sot). Pokud je vám najednou zima i když je venku teplo přes 30 stupňů, říkáme tomu, že máte v sobě "vítr". Proč vítr, to nevím. Napadá mě jediný důvod, že jak nejsou okna a vlastně celý dům dobře utěsněný, foukne studený vítr a zdravý člověk onemocní. Velmi časté! V Evropě se s tím moc nesetkáte, ale u nás, kde je skoro pořád teplo a najednou začne foukat studený průvan...

 

Tygří mast

Je to už hodně dlouho a každý takto nemocný člověk léčíme zvláštními způsoby. Tygří mast se v posledních letech moc nepoužívá nebo možná jenom u nás doma. Vyskytuje se v podobě masti nebo oleje. Fungují podobně, namaže se na klíčová místa jako jsou dlaně na nohou, rukách, čelo, obou stranách čela. Nepoužívá se, když máte horečku. Funguje i na bolesti břicha.

 

Sauna

Máme narozdíl od Západu vlastní domácí saunu. Malinko jsme si ji upravili. Aby pára nebyla jenom párou, přidali jsme bylinky a koření. Do hrnce dáte směs listí citrónu, guavy, perilly (velmi podobná kopřivě), máty, kůra z grapefruitu, mandarinky, pomeranče. Kůry nejlépe sušené. Pak možné jsou ještě zázvor a skořice. Všechno dát do velkého hrnce, přidat 2-3 litry vody a uvařit (1/2 voda, 1/2 směs). Po 10ti minutách varu se hrnec vyndá. Nemocný by měl být v místě, kde nefouká vítr, kde není zima. Položí hlavu co nejblíže k hrnci tak, aby se co nejvíce pára dostala do hlavy. Zhruba 20-40cm nad hladinou vody. Okolo hlavy musí mít dost velký ručník, který by pohltil celou hlavu včetně okraje hrnce. Tím by pára neunikla ven.

 

 

Vyhánění větru z těla

nebo-li đánh gió je způsob, jak z těla dostat studený a nebezpečný vítr/vzduch. Spolu se saunou velmi efektivní způsob léčby chřipky. Lidové vysvětlení je takové, že je nám nepravidelně vedro chladno, protože za to může "vítr", který způsobuje nerovnováhu mezi studenou a teplou silou v těle. Proto je nám zima, i když je okolo normálně, nebo naopak. Abychom znovu nastolili balanci, musíme ji z těla vyhnat. To se dá pomocí vajíčka a stříbrné mince. Stříbro je látka, která zabraňuje vniknutí větru do těla. Pokud jste všímaví, tak víte, že vietnamské děti po narození mají u sebe stříbrný řetízek na ruce nebo noze.

 

Ve vodě uvařené vajíčko dáme do žínky, kde ho rozmačkáme. Do žinky po té vložíme minci. Držíme minci přes žínku tak, aby obsah nevypadl. Nyní takto nemocného škrábeme. Záda směrem ze shora dolů, dlaně na nohou, rukou. Měli bychom škrábat co nejrychleji, aby rozdrcené vajíčko bylo pořád teplé. Celé by to mělo trvat max 5 minut. Po vyndání se mince do zlatova zčerná. Lidové vysvětlení - vítr se dostal z těla a nyní se usadil v minci. Čím černější mince, tím více "větru" jste z těla dostali.

 


Tagy:

Komentáře


  • unlu

    10.03.2016

    Kamil:

    Diky moc za ty chodidla. Jsem clanek psal behem chripky a nejak mi to nemyslelo :))

    Jinak bez skorapky

    Odpovědět
  • Kamil

    4.03.2016

    Vajicko v zince je oloupane nebo i se skorapkou ?

    BTW: "dlane na nohou" jsou "Chodidla"

    K

    Odpovědět
  • unlu

    4.11.2015

    D:

    Drive jsme to delali taky bez vajicek, ale pak znama nam rekla, ze s vajickem vyleci rychleji

    Odpovědět
  • D

    2.11.2015

    To mi to teda děláme bez vajíčka... :D Jinak máš moc hezky psanej blog :)

    Odpovědět

Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Cá không ăn muối là cá ươn, con không nghe cha mẹ trăm đường con hư

Ryba bez soli je ryba shnilá, dítě neposlouchající rodičů je nevychované

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano34% (6041x)
Hlasy
Ne32% (5576x)
Hlasy
Nevím33% (5830x)
Hlasy