Moře se špatným názvem

12.Květen 2014

Komentáře: 0

Mluvím o  Jihočínském moři, které lemuje celou východní a jižní hranici Vietnamu od severu k jihu. Správný název by měl tedy být Vietnamské moře, protože bývalá Indočína už je dávnou minulostí. Stejně tak by se měly nazývat správným jménem i souostroví která  v tomto moři na východ od VSR leží. Jde o ostrovy Paracelské a Spratlyho jejichž správný název je  Hoang Sa a Truong Sa.  To jsou totiž vietnamské názvy, které  ovšem skoro na všech  mapách chybí. Kdysi  to mořeplavce moc nezajímalo, protože ta souostroví jsou složená z malých ostrůvků a na námořních mapách byla označena jako pro plavbu nebezpečná skaliska.

 

Dnešní pohled má samozřejmě jiná hlediska a  tak o tyto ostrůvky, které kdysi  zcela samozřejmě patřily francouzské kolonii Indočíně  má zájem hned několik zemí. Především jde o to  komu patří nejenom souostroví, ale také okolní moře. A nejde jen o rybolov, ale o strategické suroviny  v moderní době silně zajímavé: ropa a zemní plyn.

 

Po skončení  francouzské války přestala existovat kolonie Indočína a za souhlasu OSN byly ostrovy předány  jako samozřejmá součást Vietnamu. Tedy historicky, vycházíme li  z uspořádání světa po II.světové válce je souostroví  jasně definováno jako vietnamské území. Ostatně i z hlediska geologického představují ostrovy a ostrůvky konec pevninské desky a  ukončení pobřežní mělčiny – šelfu.

 

Také název Jihočínské moře je de fakto nesprávný a zastaralý. Moře leží při celém východní a jiřžní hranici Vietnamu a získalo svůj název od tehdy přilehlé Indočíny. Na severu leží Tonkinský záliv,ale už žádný Tonkin ani Indočína  neexistují.Jak ale jde o finanční zdroje je každá argumentace dobrá. A tak Čína argumentuje vlastně omylem starých kartografů a  evropských mořeplavců, kteří nepochopili,že na území,které považovali za jižní Čínu je zemí Vietů a je to vietnamské starobylé císařství. Územní nároky Číny jsou nehorázné a uplatňování síly na historickém teritoriu sousední země je porušením všech mezinárodních smluv.

 

S jakým odporem se to setkalo ve Vietnamu i ve všech zemích světa kde Vietnamci žijí a pracují jsme viděli v neděli odpoledne. Před Čínskou ambasadou v Praze Dejvicích se sešla poklidná demonstrace Vietnamců z celé České republiky. Demonstrovat přijely na tři tisícovky Vietnamců všech věkových kategorií. Nejvíce  bylo  a to překvapivě mládeže. Mladí Vietnamci ukázali svůj vztah k vlasti a  přišli protestovat proti neslýchané agresi Číny.

 

Čínské velvyslanectví odpovědělo zavřenou branou a kordonem policejních těžkooděnců nastoupených v řadě před vraty jako působivá, leč zcela zbytečná dekorace. Vietnamci ukázali,  že jim jejich vlast není lhostejná a také ukázali,že demonstrovat se dá velmi důstojně a klidně. Bohužel odpolední demonstrace i přes vysokou účast se nesetkala se zájmem českých médií, což ovšem přítomné už nijak nepřekvapilo.  

 

Jaroslav Picka


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Ếch ngồi đáy giếng

Žába na dně studny

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5484x)
Hlasy
Ne32% (4998x)
Hlasy
Nevím33% (5233x)
Hlasy