Demonstrace proti vpádu Číňanů

11.Květen 2014

Komentáře: 1

Dneska přịížděli Vietnamci ze všechn koutů ČR do Prahy, aby zoorganizovali a protestovali proti vpádu Číňanů do naší země. Ostatní země jako Francie, Německo, Polsko a další už měli pochod proti čínské vládě, která nehorázně vtrhla do naší země, resp. moře a buduje si tam ropnou plošinu, jako by byla jejich.

 

Startovním bodem byla Sapa, ve 14:00 před restaurací 999. Organizátoři počítali s pár sty lidí a objednali si 3 autobusy. 30 minut před startem tu bylo nečekaně mnoho lidí. Daleko více, než s čím se počítalo. Zhruba 1000 lidí. Před odjezdem organizátoři museli všechny znovu upozornit, že jde o legální, civilizovaný protest a lidi by neměli mít sklony k násilí. Připravovali jsme si slogany a písničky. Kdo písničku neuměl, dostal papírek s textem. Většina zúčastněných měla tričko a čepici. Nechyběli i tací, kteří měli obarvené vlasy v červenožluté kombinaci. Vzhledem k tomu, že kapacita autobusů pokryla tak 1/3 lidí, někteří museli na další čekat, někteří jezdili pak vlastním autem k čínské ambasádě, zbytek bohužel se rozešli.

Cesta autobusem byla celkem klidná. Po příjezdu byli před ambasádou těžkooděnci, kteří měli zabránit možnému konfliktu. V okolí na celou situaci dohlíželi policisté. Kromě hlasitých projevů, jak v češtině, vietnamštině, tak i v angličtině jsme se chovali celkem hezky. Neustále sem přicházeli Vietnamci z celého Česka. Vietnamci v jiných krajích si také najali autobus a přišli sem podpořit, bojovat za naše práva. Před ambasádou jsme vykřikovali hlášky jako: "Číno, odejdi", "vypadněte", "Hoang Sa, Vietnam, Truong Sa, Vietnam", "Vlast volá, jsme připraveni", "ať žije Vietnam".... Asi nejkonfliktnější situací byla, když začal muž (můj soused) pálit obrázek čínského politika. Před dohořením obrázek hodil na zem a lidé začali po něm šlapat.

 

Zhruba po hodině a půl přišla další vlna lidí. Ti, kteří museli na Sapě čekat na autobusy. Rychle nahradili a doplnili formaci a výkříky jako by znovu oživily. Nechyběl tu tisk a televize. Hlavním cílem je dát najevo a dát celému světu vědět o činech Číňanů, které nebudeme nadále tolerovat.

 

 

V pět hodin celá akce skončila a vraceli jsme se. Chtěli jsme tu ještě chvilku zůstat, ale organizátoři chtěli, abychom prozatím toho nechali, neboť nechtějí, aby se o Vietnamcích mluvilo, že nedodržují harmonogram a další "kecy". Pochod napříč Prahou jsme též nemohli, protože se to vše musí nahlásit předem. Celkově se akce vydařila. Máme to, co jsme chtěli. A jak řekl Arnold, I'll be back!


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Khôn không đến trẻ, khỏe không đến già

Vědomost k mladým nepřijde, zdraví se staří nedočkají

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano35% (5470x)
Hlasy
Ne32% (4987x)
Hlasy
Nevím33% (5224x)
Hlasy